Prima pagină » National » Deşeuri pe Lacul Bicaz, deşi ani la rând s-au curăţat tone de gunoi – FOTO

Deşeuri pe Lacul Bicaz, deşi ani la rând s-au curăţat tone de gunoi – FOTO

15 iul. 2020, 11:01,
Elena Nicoleta BUJOR în National

Sute de voluntari, ani la rând, au curăţat Lacul Bicaz de tone de gunoi. Organizaţiile de mediu au intervenit pentru a curăţa unele părţi ale lacului care sunt acoperite de deşeuri.

Oamenii continuă să arunce deşeuri pe Lacul Bicaz

În anul 2019, nu mai puţin de 220 de voluntari din toată România au răspuns unui apel al organizaţiilor de mediu pentru a curăţa Lacul Bicaz de tonele de deşeuri. Voluntarii, în trei zile, au reuşit să strângă o mie de saci pe care i-au umplut cu gunoaie aruncate de mii de persoane, pe lac.

Lacul Bicaz este cel mai mare lac artificial din România, fiind vizitat de mii de turişti anual. Deşi este o atracţie turistică, oamenii nu pot fi împiedicaţi din câte se pare să nu aruncă în apă ambalaje, peturi şi resturi de care nu mai au nevoie. Astfel, deşi în anul 2018 şi 2019 au fost demarate acţiuni masive de curăţare a lacului, în data de 15 iulie 2020, lacul poate fi observat „în toată frumuseţea sa, plin de gunoaie”.

„Suntem din Botoşani. Ne-am mobilizat şi am vrut să tragem un semnal de alarmă pentru că nu numai aici, şi la noi, şi în alte medii, inclusiv în Deltă, unde am fost de curând, situaţia este aceeaşi. Foarte multe PET-uri, foarte multe materiale care nu-şi au locul în natură”, explică Andrei Carabelea, voluntar.

O parte din gunoaiele adunate în lac sunt aduse de apele râului Bistrița.

„Este o bogăţie naturală pe care noi, cei din Neamţ, o avem şi pe care, din păcate, nu reuşim să o arătăm şi să o protejăm aşa cum merită”, spune Andrei Carabelea, președintele Asociației Sens Civic.

Mobilizare pentru curăţarea lacului

În fiecare an, aceiaşi voluntari se mobilizează pentru a curăţa Lacul Bicaz. Iubitorii de natura şi-au propus să demareze o campanie de conştientizare a faptului că deşeurile pot ucide mediul înconjurător. De asemenea, vor fi organizate evenimente în unităţile de învăţământ din toată ţara pentru a le explica elevilor cât de important este să respecţi şi să iubeşti natura.

„Eforturile noastre nu au fost pentru toată zona Lacului Bicaz. Toată nevoia lacului este extraordinar de mare”, spune Andrei Coșuleanu, președintele ONG-ului Act for Tomorrow.

În anul 2018, după precipitaţiile abundente, râul Bistriţa şi afluenţii săi au transportat în lacul Izvorul Muntelui cantităţi uriaşe de deşeuri, ambalajele din plastic plutind pe suprafaţa apei. Peste 100 de tone de deşeuri care pluteau pe suprafaţa lacului Izvorul Muntelui au fost colectate în decurs de o săptămână din zona barajului Bicaz şi a viaductului de la Poiana Largului, judeţul Neamţ.

Ministerul Apelor și Pădurilor și voluntarii au menționat faptul că de pe suprafaţa apei au fost trase la mal resturi de lemne, sticle de plastic şi recipiente de metal aduse de râul Bistriţa şi de afluenţii săi din amonte (Neamţ, Suceava şi Bistriţa-Năsăud), după viiturile din lunile iunie şi iulie.

Cantitatea a fost raportată de Ministerul Apelor şi Pădurilor, iar acţiunile de salubrizare de pe lac au fost susţinute de angajaţi de la Apele Române, Romsilva, Hidroelectrica, ISU Neamţ, precum şi de voluntari şi firme private.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
23 decembrie 2024
23 decembrie 2024