Prima pagină » International » Deșertul Sahara a fost inundat pentru prima dată în ultimii 50 de ani. Mai multe persoane și-au pierdut viața
Deșertul Sahara a fost inundat pentru prima dată în ultimii 50 de ani. Mai multe persoane și-au pierdut viața

Deșertul Sahara a fost inundat pentru prima dată în ultimii 50 de ani. Mai multe persoane și-au pierdut viața

11 oct. 2024, 18:42,
Redacția BZI în International

Schimbările climatice își fac simțită prezența din ce în ce mai mult. În ultima perioadă au fost atât temperaturi caniculare, cât și inundații devastatoare. De această dată, se pare că și în deșertul Sahara apar schimări.

În deșertul Sahara au fost inundații pentru prima dată în jumătate de secol.  Două zile de precipitații în septembrie au depășit mediile anuale în mai multe zone din sud-estul Marocului și au provocat un potop, au declarat la începutul lunii octombrie oficialii agenției de meteorologie a țării, potrivit The Guardian.

„Au trecut între 30 și 50 de ani de când nu am mai avut atât de multă ploaie”

Imaginile din satelit ale NASA au arătat că lacul Iriqui, un lac situat între Zagora și Tata, care a fost uscat timp de 50 de ani, se umple.

„Au trecut între 30 și 50 de ani de când nu am mai avut atât de multă ploaie într-un interval de timp atât de scurt”, a declarat Houssine Youabeb, un oficial al agenției de meteorologie din Maroc.

Inundațiile din Maroc au provocat moartea a 18 persoane luna trecută, impactul extinzându-se la regiuni care au fost afectate de un cutremur anul trecut.

Sahara, care măsoară 9,4 milioane de kilometri pătrați, este cel mai mare deșert fierbinte din lume și se întinde de-a lungul unei duzini de țări din nordul, centrul și vestul Africii.

Seceta recurentă a fost o problemă în multe dintre aceste țăr

Seceta recurentă a fost o problemă în multe dintre aceste țări, deoarece fenomenele meteorologice extreme sunt în creștere din cauza încălzirii globale. Acest lucru a condus la predicții din partea oamenilor de știință conform cărora furtuni similare ar putea avea loc în Sahara în viitor.
Celeste Saulo, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale, a declarat luni reporterilor că ciclurile hidrologice din întreaga lume se schimbă cu o frecvență tot mai mare.

„Ca urmare a creșterii temperaturilor, ciclul hidrologic s-a accelerat. Acesta a devenit, de asemenea, mai neregulat și mai imprevizibil și ne confruntăm cu probleme din ce în ce mai mari legate fie de prea multă, fie de prea puțină apă”, a spus ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`