Aceste deserturi de casă nu sunt sofisticate sau greu de făcut și, de cele mai multe ori, nici nu necesită mari investiții în ceea ce privesc ingredientele. Neașteptat de bune, adesea sunt greu de depistat de că de fapt sunt deserturi de post.
Idei de deserturi de post
Brioșele sunt, în general, un desert simplu și de efect, putând fi făcute și ornate în numeroase moduri. Însă putem să le facem chiar de post, cu apă în loc de lapte. Puteți să le faceți simple, dacă doriți, însă cele cu nuci sunt de-a dreptul delicioase.
Ai nevoie doar de 250 g de nuci, 200 g de făină, 200 g de zahăr, simplu sau brun, 300 ml de apă, 6 linguri de ulei și praf de copt. Amestecul este un mix din făină, zahăr, praf de copt și nucile anterior măcinate, la care se adaugă apa. După ce totul este amestecat, fără cocoloașe, se toarnă în formele de brioșe. Se țin la cuptorul preîncălzit la 200 de grade, pentru 30-35 de minute și după răcire, sunt gata de servire.
Se pot pune la pachet pentru copii, dar și servi la cafea sau ceai.
Un alt desert rapid și delicios este prăjitura cu mere și griș. Nu necesită aluat întrucât toate ingredientele se vor pune în straturi. Aveți nevoie de 5 mere, 1 pahar de griș de grâu, 1 pahar de zahăr, 1 pahar de făină albă, 10 g praf de copt, 50 g unt de cocos sau ulei, 250 ml lapte vegan. Laptele vegan și untul de cocos se pot folosi pentru a fi de post rețeta. Măsura paharului este de 250 ml.
Puneți grișul, zahărul, făina și praful de copt și amestecați. Merele le curățați și le dați prin răzătoare. Pentru a face straturile, puneți 1/3 din compoziția de griș într-o tavă, apoi un strat de mere rase, apoi iar stratul de griș, până terminați compozițiile. Peste prăjitura asamblată turnați un amestec din untul topit și lapte. Prăjitura se coace la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru 50-60 de minute.
Deserturi clasice, fără lapte sau ouă
Gogoșile sunt un desert de care nu te poți plictisi niciodată. Acestea se pot face și de post, fiind la fel de pufoase și gustoase. Ingredientele necesare sunt 250 ml de apă caldă, 1 linguriță de drojdie uscată, 2 linguri de zahăr, 1 lingura de esență de vanilie, 0.5 lingurițe de sare, 350 g de făină albă, 500 ml, ulei pentru prăjit.
Rețeta se face la fel ca cea clasică, doar că fără ouă, Astfel, amestecați într-un bol apa caldă cu zahărul și drojdia. Apoi adăugați o lingură de ulei, sarea, esența de vanilie și făina. Aluatul format se frământă și apoi se lasă, într-un bol, la crescut, pentru 30-40 de minute. Apoi întindeți aluatul, faceți formele cum doriți și faceți gogoșile în ulei încins, într-o tigaie, la foc mediu.
Acestea se pot servi atât cu zahăr vanilat, cât și cu gem.
Și clătitele se pot face de post, cu suc de portocale. Sucul de portocale va da culoarea de galben, înlocuind oul. Ingredientele sunt: 400 g de făină albă, 2 linguri de zahăr, 1 linguriță de sare, 1 linguriță de bicarbonat de sodiu, 500 ml de apă, 500 ml de suc de portocale, 10 linguri de ulei, 1 buc de esență de vanilie.
Într-un bol se amestecă făina, sarea, zahărul, bicarbonatul de sodiu, apa, sucul de portocale și uleiul. Totul trebuie amestecat bine, fără cocoloașe, iar compoziția trebuie să fie puțin mai groasă decât la rețeta clasică cu ouă. Apoi se fac, după cum știm deja, în tigaie. Clătitele vor fi moi, fragede și foarte gustoase și pot fi servite simple sau cu gem.
Deserturile de post pot fi la fel de gustoase care cele care conțin lapte și ouă, dacă suntem creativi și gătim cu dragoste. Rapid de făcut, sunt la fel de gustoase ca orice alt desert.