Prima pagină » International » Descoperiri îngrijorătoare în largul mării! Rechini testaţi pozitiv la cocaină
Descoperiri îngrijorătoare în largul mării! Rechini testaţi pozitiv la cocaină

Descoperiri îngrijorătoare în largul mării! Rechini testaţi pozitiv la cocaină

23 iul. 2024, 16:20, 1 ,
în International

Oamenii de știință au descoperit cocaină în organismele rechinilor din largul coastei Braziliei, potrivit BBC News, citat de News.ro. Biologii marini au analizat 13 rechini cu botul ascuțit din apropiere de Rio de Janeiro și au constatat că aceștia aveau niveluri ridicate de cocaină în mușchi și ficat.

Concentrațiile de cocaină găsite erau de până la 100 de ori mai mari decât cele observate anterior la alte creaturi acvatice.

Această cercetare, realizată de Fundația Oswaldo Cruz, este prima care detectează prezența cocainei în rechini.

Rechinii din largul coastelor Braziliei au fost testaţi pozitiv la cocaină

Experții sugerează că drogul ajunge în apă fie prin deversările din laboratoarele ilegale unde este produs, fie prin excrementele consumatorilor de droguri. De asemenea, pachetele de cocaină pierdute sau aruncate de traficanți în mare ar putea fi o sursă, deși aceasta este considerată mai puțin probabilă de cercetători.

Sara Novais, eco-toxicolog marin la Centrul de Științe Marine și de Mediu al Universității Politehnice din Leiria, a declarat pentru revista Science că aceste descoperiri sunt „foarte importante și potențial îngrijorătoare”.

Toate femelele analizate în studiu erau gestante, dar efectele expunerii la cocaină asupra fetușilor sunt necunoscute, conform experților. Este necesară o cercetare suplimentară pentru a determina dacă cocaina influențează comportamentul rechinilor. Studiile anterioare sugerează că drogurile pot avea efecte similare asupra animalelor și oamenilor.

Anul trecut, în probe de apă de mare colectate în largul coastei de sud a Angliei au fost găsiți compuși chimici, inclusiv benzoilecgonină, un metabolit al cocainei produs de ficat.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *