Prima pagină » Eveniment-Social » Descoperiri în subsolul de la Palatul Mitropolitan din Iași! Aici sunt hrube spectaculoase și se dorește realizarea unui valoros muzeu

Descoperiri în subsolul de la Palatul Mitropolitan din Iași! Aici sunt hrube spectaculoase și se dorește realizarea unui valoros muzeu

28 oct. 2020, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

O nouă investiție monumentală se pregătește la Iași! Totul se leagă de descoperiri în subsolul de la Palatul Mitropolitan, unde sunt hrube și urmează a se realiza un nou muzeu. În acest context, proiectul urmează să fie depus la Direcția Județeană pentru Cultură pentru a fi analizat de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice. Mitropolia Moldovei și Bucovinei a lansat, deja, o licitație pentru întocmirea documentației tehnico-economice. Aceasta are suma de 126.000 de lei și termen de implementare 15 decembrie 2020

O serie de hrube, aflate în plin centrul orașului Iași, chiar în curtea de la Mitropolie, vor fi reabilitate și restaurate. De asemenea, tot aici urmează a se realiza un nou muzeu.

„Este vorba despre un proiect care urmează să ajungă la Direcția Județeană pentru Cultură, anume spre a fi analizat de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice. El vizează noi lucrări la Ansamblul Mitropolitan Iași„, a menționat Virgil Băbîi, coordonatorul Direcției Județene pentru Cultură.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei (MMB) a lansat deja o licitație pentru întocmirea documentației tehnico-economice. Aceasta are suma de 126.000 de lei și termen de implementare 15 decembrie 2020. Hrubele se află chiar sub Palatul Mitropolitan și se dorește o extindere a zonei din subsol aflată în jurul actualului muzeu.

În 2012 a demarat marele proiect de reabilitare a întregului Anasamblu Mitropolitan din Iași. Au fost alocate peste 40 de milioane de lei

De reamintit că Mitropolia Moldovei și Bucovinei a lansat în anul 2012 proiectul reabilitării Catedralei Mitropolitane din centrul municipiului. Obiectivul viza valorificarea turistică a Ansamblului Mitropolitan din Iași, valoarea estimată a lucrărilor fiind de 41,5 milioane de lei. Acesta a cuprins consolidarea și restaurarea Cancelariei mitropolitane și a Bibliotecii „D. Stăniloae”; restaurarea și remodelarea fațadelor căminului monahal „Sf. Gheorghe” și Casa Epivată a Bisericii „Sfântul Gheorghe” – vechea Catedrală, dar și a reședinței mitropolitane.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei investește câteva milioane de euro și în istoricul Palat „Mihai Sturza” din Iași!

Pe de altă parte, tot de anul acesta, Mitropolia Moldovei și Bucovinei investește câteva milioane de euro în istoricul Palat „Mihai Sturza” din Iași! Acesta va fi reabilitat și restaurat cu 80 de milioane de lei, bani proveniți de la Guvernul României și din fondurile Mitropoliei. Deja, la Direcția Județeană pentru Cultură este depus proiectul intitulat „Consolidare, restaurare și refuncționalizare a imobilului – fostul Palat «Mihai Sturza» în Municipiul Iași, strada Cloșca, nr. 9, monument istoric IS-II-m-B-03808”. Celebrul monument istoric este actualul sediu al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Acesta este în faza de Proiect Tehnic (PR), respectiv de Documentație Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire (DTAC). Proiectați sunt: arh. Corneliu Ciobănașu, arh. Filip Ciobănașu, ing. Ioan Rotărescu și ing. Ciprian Scutaru. Elaborator este S.C. Arc Design S.R.L., iar beneficiar Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Arhiepiscopia Iașilor prin ing. Mircea Precupan.

Guvernul va asigura o sumă de 76,1 milioane de lei, iar Mitropolia Moldovei va aloca 4,3 milioane de lei în reabilitarea Palatului „Mihai Sturza”

Guvernul va asigura o sumă de 76,1 milioane de lei, iar Mitropolia Moldovei va aloca 4,3 milioane de lei în reabilitarea Palatului „Mihai Sturza” Iași. Executivul a aprobat indicatorii tehnico-economici ai proiectului. Urmează organizarea licitației de proiectare și execuție a lucrărilor de către Compania Națională de Investiții (CNI). Vor fi realizate lucrări la nivelul instalațiilor (electrice, sanitare, de stingere a incendiilor etc.) și va fi înlocuită tâmplăria (tâmplaria sculptată a accesului principal din lemn de stejar și grilaj decorativ din fier forjat va fi restaurată). Vor fi făcute recompartimentări parțiale la demisol, parter, etaj și mansardă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`