Prima pagină » Titlurile zilei » Descoperirea făcută de DSVSA Iași în fabrica milionarului Marcel Iacob! Principala sursă de contaminare e în secția în care s-au găsit mușchi și urechi de porc cu Listeria! „S-a făcut dezinfecție”

Descoperirea făcută de DSVSA Iași în fabrica milionarului Marcel Iacob! Principala sursă de contaminare e în secția în care s-au găsit mușchi și urechi de porc cu Listeria! „S-a făcut dezinfecție”

14 dec. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Dacă ați consumat produsele Marcel contaminate cu Listeria și aveți febră sau dureri de cap, mergeți la medic! DSVSA Iași a descoperit sursa de contaminare a produselor în fabrica milionarului Marcel Iacob

Bacteria Listeria găsită în produsele Marcel provine de la urechile de porc aduse din Polonia, potrivit specialiștilor din cadrul DSVSA Iași. Secția în care au fost găsite cele două tone de preparate cu probleme a fost închisă și dezinfectată. Cei care au cumpărat produsele le pot returna și primesc contravaloarea lor. Persoanele care le-au consumat și prezintă febră simplă sau însoțită de dureri de cap sunt rugate să consulte medicul și să raporteze acest consum

Specialiștii DSVSA Iași care au verificat produsele Marcel contaminate cu bacteria Listeria susțin că principala sursă de contaminare ar putea fi urechile de porc aduse din Polonia, unul dintre furnizorii companiei din Răchiteni, județul Iași. Medicii sanitar-veterinari spun că, deși furnizorul are declarație de conformitate, s-au găsit mai multe încărcături bacteriene pe gram decât cele acceptate pentru a fi conforme.

„O posibilă sursă de contaminare este un stoc de urechi de porc la care, în unul dintre eșantioanele aflate în camera de răcire, s-a găsit un număr mai mare de încărcături bacteriene pe gram, deci nu a fost conform acel lot. Producătorul are o procedură de acceptare a furnizorilor care vin cu declarații de conformitate. Fiind un număr mare de urechi de porc, s-a mers pe această declarație de conformitate a furnizorului din Polonia. S-a făcut dezinfecție, iar activitatea pe fluxul pe care s-au găsit probele neconforme a fost sistată. Producția din celelalte mărfuri, de pe alt flux, din alte secții, dacă există, pentru a se evita o posibilă contaminare, se va face în cantități mici, doar cu testare din 2 în 2 zile”, susține Gabriel Ciobanu, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași.

Bacteria a fost descoperită de DSVSA Iași în produsele „Mușchi țigănesc” și „Urechi snacks”

Listeria, una dintre cele mai periculoase bacterii, a fost găsită în mai multe preparare ale companiei Marcel SRL. Problemele au ieșit la iveală în urma unor controale efectuate de inspectorii DSVSA. Aceștia au dispus retragerea de la comercializare a produselor „Mușchi țigănesc” și „Urechi snacks”, ca urmare a evidențierii bacteriei Listeria monocytogenes, și au rechemat de la consumatori produsele cu datele de identificare „Urechi snacks 200 g”, Lot: 076121121, care expiră pe 02.01.2022, respectiv „Mușchi țigănesc”, Lot: 017121121, cu data de expirare 27.12.2021 / 06.01.2022.

Aceste produse au fost distribuite în 10 județe, mai exact în Iași, Bacău, Botoșani, Brașov, București, Buzău, Neamț, Prahova, Suceava și Vaslui, cât și în Marea Britanie, Belgia, Germania, Spania, Italia și Irlanda. Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare o altă situație gravă care a apărut după ce mai mulți ieșeni au consumat produsele Marcel. Aceștia au ajuns la spital cu scaune diareice după ce au mâncat tobă.

Gabriel Ciobanu, directorul DSVSA Iași: „Dacă rezultatul analizelor este negativ, vom stabili noile măsuri”

Imediat după ce inspectorii DSVSA Iași au găsit probleme la mărfurile Marcel, secția în care erau produse a fost închisă.

„S-au făcut verificări la nivelul unității la toate produsele care au fost incriminate și s-au retras cele care s-au obținut pe linia comună. Controlul a fost făcut vineri, 10 decembrie 2021. De atunci nu se mai livrează niciun produs din acea secție până nu avem rezultatul analizelor. Acesta ar trebui să vină în 5 zile și, dacă este negativ, se vor stabili noile condiții privind producția și comercializarea. Nu se mai fabrică deloc produse dintre cele găsite cu listeria, dar nici din linia comună. Nu vom da drumul secției până când nu vom avea rezultate negative la toate probele ce sunt sub sechestru. Vorbim despre Listeria monocytogenes, care este cea mai periculoasă bacterie, în primul rând din cauza mobilității ei și, pe urmă, din cauza rezistenței”, susține Gabriel Ciobanu, directorul DSVSA Iași.

Pe de altă parte, ieșenii pot face examenul trichineloscopic la carnea de porc și în weekend, la sediul DSVSA, fiind asigurată permanența în perioada Sărbătorilor de iarnă.

Cei care au produse din lotul cu probleme nu trebuie să le consume, ci să le distrugă sau să le ducă înapoi la magazin

Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal. Persoanele care au consumat produsele neconforme și care prezintă febră simplă sau însoțită de dureri de cap sunt rugate să consulte medicul și să raporteze acest consum. Femeile gravide, persoanele cu imunitate scăzută, precum și cele în vârstă trebuie să acorde o atenție deosebită acestor simptome. Ele pot sugera listerioză, boală potențial gravă, cu un timp de incubație de până la 8 săptămâni, potrivit DSVSA Iași.

Marcel SRL a înregistrat în anul 2020 o cifră de afaceri de 130 de milioane de lei și un profit de 15 milioane de lei, cu 286 de angajați și este deținută de Marcel Iacob. În ferma de suine proprie se produc anual peste 35.000 de porci. Preparatele se produc în trei fabrici ultra-moderne, cu suprafețe de peste 5.000 de metri pătrați fiecare (fabrică de preparate din carne, fabrică de produse crud-uscate și fabrică de produse congelate). Capacitatea de producție este una ridicată, ajungându-se la peste 20 de tone de produs zilnic la fiecare dintre cele trei unități de fabricație. Patronul fabricii din Răchiteni nu a răspuns apelurilor telefonice ale reporterilor Cotidianului BZI, iar, la unul dintre numerele de telefon de pe site-ul companiei, a răspuns un angajat care nu a oferit niciun fel de informații.

Bacteria Listeria se transmite prin alimente, laptele de vacă și carne contaminată

Medicii din Iași atrag atenția că Listeria este una dintre cele mai periculoase bacterii, iar contaminarea se poate face prin alimente, laptele de vacă nepasteurizat și prin carne contaminată.

„Listeriile sunt cocobacili sau bacili gram-pozitivi, aerobi, microaerofili, sunt germeni larg răspândiți în natură (apă, noroi, scurgeri de canal, vegetații, fecale). Pot determina colonizare și / sau infectare la om prin diverse mecanisme, mai ales prin consumul de alimente contaminate. Grupele de risc major le reprezintă femeile însărcinate, nou-născuții, pacienții imunocompromiși și vârstnicii. Listeria monocytogenes este cel mai important potențial patogen pentru om și animale. Contaminarea se face prin alimente, prin laptele de vacă nepasteurizat și carne contaminată. Sursa de infecție o reprezintă bovinele, ovinele, porcinele, peștele, păsările sau vegetalele contaminate.

Transmiterea bolii se face pe cale digestivă. Având caracter invaziv, listeriile se pot multiplica în enterocite, trec în sânge, iar bacteriemia primară este urmată de localizări secundare (meninge, endocard, cu un tropism accentuat pentru placentă și făt). Metode de combatere sunt respectarea regulilor igieno-dietetice (spălatul corect al mâinilor cu apă și săpun, consumul de alimente din surse sigure și controlate, alimente în termen de valabilitate, consumul apei din surse controlate, igiena corespunzătoare)”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”, din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`