A fost făcut un pas important spre descifrarea misterelor plantei Marte. Roverul Curiosity a descoperit o adevărată comoară. Descoperire uimitoare făcută de roverul Curiosity pe Marte. ”Comoara” găsită este veche de miliarde de ani și poate lămuri una dintre cele mai vechi teorii legate de Planeta Roșie.
Marte este una dintre planetele care a stârnit mereu curiozitatea oamenilor de știință. Acum, roverul Curiosity a făcut o descoperire uimitoare. Acesta a găsit într-un strat de argilă din craterul Gale cele mai mari molecule organice de până acum.
Roverul Curiosity a descoperit molecule organice
Argila din craterul Gale este veche de 3.7 miliarde de ani. Asta înseamnă că procesul care a dat naștere acestor molecule a dispărut demult. De obicei, aceste molecule apar ca urmare a proceselor biologice, dar și non-biologice, dar ne referim la moleculele de pe Pământ.
Pentru a descoperi aceste molecule organice, au fost nevoie de 13 ani de analiză asupra plantei Marte. Roverul Curiosity a folosit instrumentul Sample Analysis at Mars, cu ajutorul căruia a făcut diverse experimente chimice. A putut identifica molecule organice cu șase atomi de carbon, dar și cu compuși de clor sau sulf.
Potrivit descopera.ro, mostrele de argilă au fost supuse unei serii de procese. Mai întâi, au fost mai întâi încălzite la aproximativ 475°C, apoi răcite și supuse unei noi încălziri la circa 850°C, în prezența unui agent chimic derivat. Astfel, au fost identificate cantități semnificative de clorobenzen, fiind un adevărat record pentru Marte
Existența vieții pe Marte
În ciuda faptului că este o descoperire uimitoare, este important de reținut că aceasta nu confirmă existența vieții pe Marte. Moleculele organice pot fi dovada faptului că, dacă viața a fost vreodată prezentă pe Marte, urmele sale organice ar fi putut supraviețui miliarde de ani.
Chiar dacă au fost expuse la radiații și la procese chimice desfășurate în timp, este posibil ca urmele unei eventuale forme de viață marțiană să fie încă prezente în roci. Acestea ar putea fi identificate, însă, nu cu actualul rover Curiosity. Pentru acest pas, ar fi nevoie de un rover mai avansat, capabil să analizeze compușii la un nivel superior.
O misiune care să aducă mostre marțiene pe Pământ ar permite o analiză aprofundată în laboratoarele de profil. În acest fel, ar fi eliminat riscul contaminării probelor de către o echipă umană. În cazul în care un astfel de proiect ar fi aprobat, ar exista șanse ca roverul Perseverance să fi colectat deja roci importante pentru cercetare.