Arheologii egipteni au descoperit 13 mumii antice cu limbi și unghii de aur într-un cimitir din situl Oxyrhynchus. Descoperirea datează din perioada ptolemaică și face parte dintr-o serie de excavații care au scos la iveală amulete, picturi murale și alte artefacte. Limba de aur era utilizată de egipteni pentru a ajuta persoanele decedate să comunice în viața de apoi, transmite Livescience.
Echipa a făcut aceste descoperiri atunci când au săpat până la fundul unui șanț de înmormântare, dezvăluind o sală cu trei camere care conțineau zeci de mumii.
Generalii lui Alexandru cel Mare
Rămășițele umane datează din perioada ptolemaică (circa 304-30 î.Hr.), o perioadă în care o dinastie provenită de la unul dintre generalii lui Alexandru cel Mare a condus Egiptul, conform a două declarații emise de Ministerul Egiptului pentru Turism și Antichități.
Arheologii descoperiseră anterior 16 limbi de aur la Oxyrhynchus. Egiptenii antici puneau limbi de aur în mumii cu intenția de a-i ajuta pe decedați să vorbească în viața de apoi și pentru că credeau că aurul era „carnea zeilor”, au spus Esther Pons Mellado și Maite Mascort, co-directoarele misiunii arheologice hispano-egiptene de la Oxyrhynchus, într-un interviu acordat Live Science mai devreme în acest an. Aceeași echipă a făcut și noile descoperiri.
„Numărul mare de limbi de aur este interesant”, a spus Salima Ikram, profesor de egiptologie la Universitatea Americană din Cairo.
Amulete alături de mumii
În timpul ultimei săpături, arheologii au mai găsit 29 de amulete alături de mumii. Unele dintre amulete sunt în formă de gândaci scarabei, deoarece egiptenii antici asociau scarabeii cu mișcarea soarelui pe cer.
„Posibil ca corpurile să aparțină unor elite superioare asociate cu templele și culturile animale care au proliferat în zonă”, „este posibil ca limba de aur să fi fost în vogă în casa de îmbălsămare din acea zonă”, a spus Ikram.
Alte amulete sunt în formă de zeități egiptene, inclusiv Horus, Thoth și Isis. Unele dintre ele au forme care combină mai multe zeități. Săpătura a dezvăluit și picturi pe pereți, inclusiv una care îl înfățișează pe un proprietar de mormânt numit „Wen-Nefer”, care este însoțit de mai multe zeități egiptene.
O altă pictură pe tavan o înfățișează pe zeița cerului Nut înconjurată de stele. Există, de asemenea, o pictură cu o barcă pe care sunt reprezentate mai multe zeități.