Prima pagină » Local » Descoperire uluitoare făcută în localitatea Vulturi, la doi pași de municipiul Iași. Locul masacrului antisemit din 1941 a scos la iveală un nou secret

Descoperire uluitoare făcută în localitatea Vulturi, la doi pași de municipiul Iași. Locul masacrului antisemit din 1941 a scos la iveală un nou secret

17 sept. 2020, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Geniștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență au descoperit în localitatea Vulturi, din apropierea municipiului Iași, o serie de proiectile provenite din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Zona Vulturi din comuna Popricani a scos la iveală în urmă cu mai mulți ani urmele unui masacru asupra cetățenilor evrei în 1941.

Descoperire după aproape 8 decenii într-o localitate de la marginea Iașului. Recent, geniștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) au descoperit în localitatea Vulturi, din apropierea de municipiul Iași, o serie de proiectile provenite din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Zona Vulturi din comuna Popricani a scos la iveală în urmă cu mai mulți ani urmele unui masacru asupra cetățenilor evrei în 1941.

Descoperire din Al Doilea Război Mondial în localitatea Vulturi

Geniștii ISU Iași au efectuat o serie de misiuni de asanare și distrugere a elementelor de muniție neexplodată sau nedezactivată din cel de-Al Doilea Război Mondial. Astfel, s-a ajuns în localitatea Vulturi, aflată lângă municipiul Iași, de unde a fost ridicată muniția de război.

„În data de 15.09.2020, ora 9:50, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentul 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru asanarea terenului de muniție rămasă neexplodată în localitatea Vulturi, comuna Popricani. Au fost identificate, ridicate, transportate și depozitate, în vederea distrugerii ulterioare, o grenadă ofensivă, un focos, șase cartușe calibru 7.92 milimetri”, au menționat reprezentanții ISU Iași.
În plus, din comuna Erbiceni au fost ridicate alte proiectile de război.

„În data de 15.09.2020, ora 18:51, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru asanarea terenului de muniția rămasă neexplodată în localitatea Erbiceni. Au fost identificate, ridicate, transportate și depozitate, în vederea distrugerii ulterioare, două stabilizatoare bombă de aruncător calibru 82 milimetri”, au mai menționat cei de la ISU Iași.

Groapă comună descoperită în localitatea Vulturi din comuna Popricani

În anul 2010, în Pădurea din Vulturi au fost descoperite, într-o groapă comună, 36 de victime evrei (copii, femei și bărbați). În 2019 a fost descoperită o altă groapă comună, unde au fost identificate 25 de victime, majoritatea femei și copii. A fost a doua groapă comună descoperită într-un proiect „Elie Wiesel”. Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a desfășurat, în perioada 24-29 iunie 2019, proiectul de cercetare pentru identificarea de noi gropi comune în pădurea Vulturi, Valea Climoaiei, comuna Popricani. Prospecțiunile geofizice au fost făcute pe o suprafață de 3.600 mp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 octombrie 2024
08 octombrie 2024