Prima pagină » International » Descoperire șocantă: Femeia vampir considerată atât de periculoasă încât a fost încuiată în mormânt cu o seceră la gât

Descoperire șocantă: Femeia vampir considerată atât de periculoasă încât a fost încuiată în mormânt cu o seceră la gât

29 oct. 2024, 14:20,
Simona Ciobanu în International

Femeia vampir încuiată în mormânt cu o seceră la gât! În pragul sezonului înfricoșător, arheologii au dezvăluit noi informații tulburătoare despre ultimele clipe ale unei femei cunoscută drept un „vampir real”.

O femeie „vampir” de rang înalt, decedată acum aproximativ 350 de ani, a fost descoperită pentru prima dată acum doi ani într-un cimitir medieval din Pień, Polonia. Supranumită Zosia de cercetători, reconstrucțiile sugerează că aceasta ar fi avut pielea palidă, ochi albaștri, părul scurt și un incisiv pronunțat.

Zosia a fost înmormântată cu o șapcă de mătase, simbolizând statutul său social, dar chiar și acest rang nu a scăpat-o de acuzații de răutate: dintre cele aproximativ 100 de schelete descoperite în acel loc, doar Zosia avea o secere așezată la gât și un lacăt imens la degetul de la picior.

Femeia vampir îngropată cu o seceră la gât

Profesorul Dariusz Polinski, alături de cercetătoarea Magda Zagrodzka, a explicat pentru Daily Mail că cei care au înmormântat-o pe Zosia se temeau că s-ar putea ridica din mormânt, posibil considerând-o vampir.

Experții cred că secera și lacătul au fost plasate ca măsură de „dublă protecție” pentru a împiedica „vampirul” să se ridice din mormânt. Polinski a explicat că secera a fost așezată pe gât astfel încât, dacă Zosia s-ar fi ridicat, capul i-ar fi fost tăiat.

Polinski și Zagrodzka au colaborat cu expertul în reconstrucție facială Oscar Nilsson, care a scanat digital craniul Zosiei și a creat o replică 3D, modelând fața folosind argilă și silicon.

Investigatorul medical Dr. Heather Edgar de la Universitatea din New Mexico a descoperit o anomalie în structura osoasă a sânului Zosiei, care ar putea explica o eventuală deformare fizică. Aceasta ar fi cauzat durere și i-ar fi dat un aspect care să inspire teamă, motivându-i pe contemporanii săi să o considere un pericol și să o sacrifice.

În contextul războaielor suedeze-poloneze din acea perioadă, cercetătorii presupun că Zosia ar fi fost de origine suedeză și privită ca o „străină indezirabilă”.

Măsuri speciale de reținere a vampirilor

Aproximativ 30 de morminte din cele 100 descoperite prezintă semne de măsuri speciale de reținere, ducând la denumirea de „Câmpul vampirilor”. Cimitirul era destinat persoanelor excluse din comunitate, iar toate mormintele erau nemarcate, fără înregistrări scrise.

Printre celelalte morminte se află un copil parțial exhumat, o femeie cu sifilis avansat, o femeie însărcinată și un bărbat cu corpul unui copil la picioare. Unele cadavre au fost îngreunate cu pietre sau întoarse cu fața în jos, iar altele aveau monede în gură.

Polinski a explicat că măsurile de protecție împotriva „reîntoarcerii morților” includeau decapitarea, arderea sau așezarea cadavrului cu fața în jos.

Conform revistei Smithsonian, teama de vampiri a început în estul Europei în secolul al XI-lea, când oamenii credeau că unii morți se întorc ca „monștri care sug sânge”. În secolul al XVII-lea, înmormântările neobișnuite au devenit frecvente în Polonia, ca răspuns la o epidemie de vampiri, conform Science Alert.

 

Descoperirile despre Zosia, „vampirul din viața reală”, vor fi prezentate într-un nou documentar în două părți, „Field of Vampires”, difuzat pe Sky History pe 29 octombrie și 5 noiembrie, la ora 21:00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025