Prima pagină » Actualitate » Descoperire şocantă! Coronavirus poate supraviețui 28 de zile pe telefoanele mobile

Descoperire şocantă! Coronavirus poate supraviețui 28 de zile pe telefoanele mobile

12 oct. 2020, 08:10,
George Cristian în Actualitate

Virusul responsabil pentru Covid-19 poate rămâne infecțios pe suprafețe precum bancnotele, ecranele telefonului și oțelul inoxidabil timp de 28 de zile, spun cercetătorii.

Descoperirile agenției naționale de știință din Australia sugerează că SARS-Cov-2 poate supraviețui mult mai mult decât se credea. Cu toate acestea, experimentul a fost realizat pe întuneric. S-a demonstrat că lumina UV distruge virusul.

Coronavirus poate supraviețui 28 de zile pe telefoanele mobile

Unii experți au pus, de asemenea, la îndoială amenințarea reală reprezentată de transmiterea suprafeței în viața reală.

Coronavirusul se transmite mai ales atunci când oamenii tuşesc, strănutează sau vorbesc.

Dar există, de asemenea, dovezi că acesta poate fi răspândit și prin particule, în aer. De asemenea, este posibil ca cineva să poată lua Covid-19 prin atingerea suprafețelor infectate , cum ar fi metalul sau plasticul, potrivit Centrului SUA pentru Controlul Bolilor. Cu toate acestea, se crede că acest lucru este mult mai puțin comun.

Ce spune studiul?

Testele anterioare de laborator au descoperit că SARS-Cov-2 poate supraviețui timp de două până la trei zile pe bancnote și sticlă și până la șase zile pe plastic și oțel inoxidabil , deși rezultatele variază.

Cu toate acestea, cercetările efectuate de agenția australiană CSIRO au constatat că virusul a fost „extrem de robust”, supraviețuind timp de 28 de zile pe suprafețe netede, cum ar fi sticla găsită pe ecranele telefoanelor mobile și atât pe bancnotele din plastic, cât și din hârtie, când a fost ținut la 20C (68F), temperatura camerei și în întuneric.

În comparație, virusul gripal poate supraviețui în aceleași circumstanțe timp de 17 zile.

Studiul, publicat în Virology Journal, a constatat, de asemenea, că SARS-Cov-2 a supraviețuit mai puțin timp la temperaturi mai calde decât temperaturi mai reci; a încetat să fie infecțios în decurs de 24 de ore la 40C pe unele suprafețe.

De asemenea, a rămas mai mult timp pe suprafețe netede, neporoase decât pe materiale poroase, cum ar fi pânza, care să dovedit că nu transportă niciun virus infecțios în ultimele 14 zile.

Oamenii de știință sunt în dezacord cu studiul

Prof. Ron Eccles, fost director al Common Cold Center de la Universitatea Cardiff, a criticat studiul și a spus că sugestia că virusul ar putea supraviețui timp de 28 de zile provoacă „frică inutilă în public”.

„Virușii sunt răspândiți pe suprafețe de mucus în tuse și strănut și degete murdare și acest studiu nu a folosit mucus uman proaspăt ca vehicul pentru răspândirea virusului”, a spus el.

„Mucusul proaspăt este un mediu ostil pentru viruși, deoarece conține o mulțime de celule albe care produc enzime pentru distrugerea virușilor și pot conține, de asemenea, anticorpi și alte substanțe chimice pentru neutralizarea virușilor.

„În opinia mea, virușii infecțioși vor persista doar ore în mucus pe suprafețe, mai degrabă decât zile”.

Într-o lucrare publicată de Lancet în iulie, Emanuel Goldman, profesor de microbiologie la Universitatea Rutgers, spunea că „șansa de transmitere prin suprafețe neînsuflețite este foarte mică”. El a spus că au fost concepute studii care sugerează un risc semnificativ, cu „puțină asemănare cu scenariile din viața reală”.

Săptămâna trecută, Monica Gandhi, profesor de medicină la Universitatea din California, a declarat că coronavirusul nu s-a răspândit pe suprafețe.

De ce este atât de important studiul

„Stabilirea cât timp virusul rămâne viabil pe suprafețe ne permite să prezicem și să diminuăm cu mai multă precizie răspândirea acestuia și să facem o treabă mai bună de a ne proteja oamenii”, a declarat dr. Larry Marshall, director executiv al CSIRO.

Autorii studiului au declarat că abilitatea SARS-Cov-2 de a persista pe oțel inoxidabil la temperaturi mai reci ar putea explica focarele de Covid-19 la instalațiile de procesare a cărnii și de depozitare la rece.

Mii de muncitori au fost infectaţi la fabricile de prelucrare a cărnii și la abatoare din întreaga lume.

Alte motive sugerate anterior includ condiții de lucru strânse, medii reci și umede și necesitatea.

Cercetătorii CSIRO spun, de asemenea, că descoperirile lor susțin cercetările anterioare, sugerând că virusul poate supraviețui cu alimente proaspete și congelate.

Organizația Mondială a Sănătății spune: „În prezent nu există niciun caz confirmat de Covid-19 transmis prin alimente sau ambalaje alimentare”. Dar listează o serie de măsuri de precauție pe care le puteți lua pentru a evita contaminarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *