Recent, o echipă de cercetători a descoperit cea mai adâncă peșteră subacvatică din lume, situată în apropierea graniței dintre Mexic și Belize. Inițial considerată a doua cea mai adâncă peșteră, Taam Ja’ Blue Hole (TJBH) s-a dovedit a fi chiar mai adâncă decât se credea, ajungând la o remarcabilă adâncime de 420 de metri sub nivelul mării, potrivit Yahoo News.
Pentru a face o comparație, Challenger Deep din Groapa Marianelor, cel mai adânc punct al Pământului, coboară la 10.984 de metri sub ocean.
TJBH se află la doar 3,2 kilometri de coasta mexicană, relativ aproape în comparație cu izolatul Challenger Deep, situat la 321 de kilometri de Guam. Cercetătorii cred că TJBH este legat de o rețea de peșteri și tuneluri subacvatice, care ar putea adăposti forme de viață marină nedescoperite.
Dovada că știm prea puține lucruri despre lumea subacvatică
Această descoperire evidențiază necunoscutele vaste din oceanele noastre. În ciuda faptului că oceanele acoperă aproximativ 70% din suprafața Pământului, doar 5% din adâncurile lor au fost explorate.
Găurile albastre, precum TJBH, sunt doline verticale umplute cu apă, formate în timpul erelor glaciare antice, când nivelurile scăzute ale mării au erodat peisajele calcaroase. În cadrul unei expediții de scufundări din decembrie anul trecut, oamenii de știință mexicani au folosit sonde pentru a măsura adâncimea și caracteristicile TJBH.
Aceștia au găsit asemănări între apa de la 400 de metri adâncime și cea din Marea Caraibelor, sugerând posibile legături cu oceanul deschis. Echipa plănuiește să se întoarcă la sit pentru a confirma adâncimea maximă și pentru a explora mai departe peșterile și tunelurile interconectate, un efort captivant în căutarea cunoașterii.