Prima pagină » Eveniment-Social » Descoperire senzațională, la Iași, legată de faimosul Imperiu Roman. Aceasta poate fi admirată la Palatul Culturii – GALERIE FOTO

Descoperire senzațională, la Iași, legată de faimosul Imperiu Roman. Aceasta poate fi admirată la Palatul Culturii – GALERIE FOTO

27 apr. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

O descoperire specială, făcută lângă Iași și legată de faimosul Imperiu Roman, prezenată până pe 19 iunie 2022, la Palatul Culturii. Aceasta a fost găsită, în luna aprilie 2021, de Alexandru Nicolae Mâncă, de 13 ani. Totul implică o statuetă de bronz reprezentând zeița romană Venus. Istoricii au arătat că este un artefact extrem de rar și foarte valoros. El datează de acum aproape 2 mii de ani și este expus, până pe 19 iunie 2022, la Palatul Culturii – Muzeul de Istorie a Moldovei

O descoperire aparte, găsită la Iași și care aparține de faimosul Imperiu Roman, într-o expoziție la Palatul Culturii. Aceasta a fost descoperită în județul Iași, în luna aprilie 2021, de Alexandru Nicolae Mâncă, 13 ani. Vorbim de o statuetă de bronz reprezentând zeița romană Venus. Specialiștii arată că este o descoperire extrem de rară și foarte valoroasă. Artefactul datează de acum aproape 2 mii de ani. Artefactul va fi expus, în perioada 22 martie – 19 iunie 2022, la Palatul Culturii – Muzeul de Istorie a Moldovei.

Obiect istoric, găsit la Iași și legat de faimosul Imperiu Roman, într-o expoziție la Palatul Culturii

 

Continuând seria micro-expoziţiilor din cadrul proiectului ”Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”, Complexul Muzeal Național ”Moldova” (CMNM) Iași prezintă valorosul artefact. Această piesă extrem de rară pe meleagurile noastre a fost descoperită în primăvara anului 2021, generând un puternic răsunet în comunitatea științifică românească. Statueta, care o ilustrează pe Venus, zeița iubirii în mitologia greco-romană, este realizată din bronz, fiind turnată plin și păstrează, pe suprafața ei, o frumoasă patină verde. Cultul zeiței Venus a fost promovat în special de familia imperială, în timpul dinastiei Iulio-Claudiene, fapt ce datează piesa în secolul al II-lea p. Chr. Dacă pe teritoriul României statuetele de teracotă se întâlnesc în toate contextele, în privința celor de bronz, putem preciza că din cele 19 piese cunoscute în contexte sigure, 15 provin din mediul militar.

Prezența lor în număr mare în interiorul forturilor romane se explică prin faptul că prețul ridicat al unei astfel de piese nu putea fi acoperit decât de soldați.

Descoperirea acestei piese la o mare depărtare de frontiera romană, în Barbaricum, nu are un caracter întâmplător

Statuetele de bronz au o perioadă lungă de utilizare, fiind răspândite pe un vast areal. Descoperirea acestei piese la o mare depărtare de frontiera romană, în Barbaricum, nu are un caracter întâmplător. Existența la Perieni a unei posibile așezări aparținând dacilor liberi trebuie pusă în legătură cu tradiționalele rute de comunicare existente de-a lungul a două importante cursuri de apă: Prut și Jijia.

Descoperirea a numeroase importuri romane în acest areal – amfore (depozitele de la Holboca și Tătărași), ceramică de masă, monede, piese de port și podoabă -indică o dinamică a practicilor comerciale ce au cunoscut o dezvoltare în a doua jumătate a secolului II p. Chr. și prima jumătate a secolului III p. Chr., întreruptă de răcirea relațiilor dintre populația din spațiul est-carpatic și Imperiul Roman. De asemenea, nu este exclusă nici ipoteza ca acest obiect extrem de rafinat să fi ajuns aici ca pradă de război, în urma uneia din incursiunile dacilor și ale aliaților acestora la sud de Dunăre. Grație intervenției specifice realizate de restauratorii Centrului de Cercetare și Conservare – Restaurare a Patrimoniului Cultural, această piesă este prezentată publicului vizitator în cadrul micro-expoziției din seria ”Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”.

În satul Perieni au mai fost descoperite fragmente de amfore romane, iar pe raza comunei Probota au fost reperate monede romane emise de Hadrian și Crispina

În conformitate cu Repertoriul Arheologic al Județului Iași, realizat sub coordonarea regretatului arheolog Vasile Chirica, în satul Perieni au mai fost descoperite fragmente de amfore romane, iar pe raza comunei Probota au fost reperate monede romane emise de Hadrian și Crispina. De asemenea, pe raza satului Perieni au mai fost identificate așezări istorice din perioada culturii Precucuteni și Cucuteni, Hallstatt timpuriu, sec. VIII-IX, XIV, XIV-XV și XVIII. Statueta de bronz, reprezentând zeița romană Venus, datată larg în secolul II-III, a fost predată Muzeului de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Național ”Moldova” în vederea expertizării, restaurării și valorificării muzeistice. Mai departe, prof. univ. dr. Lucrețiu-Ion Bîrliba, reputat arheolog pe Epoca romană, istoric și decan al Facultății de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, confirmă valoarea și importanța acestei descoperiri.

”Este o statuetă romană, de secol II, după Hristos. Este o piesă foarte rară și foarte frumoasă. E spectaculos că a fost găsită în județul Iași. Aceasta o reprezintă pe zeița Venus și este foarte bine păstrată. Ca analogii, așa ceva găsim și în Dobrogea și în Italia”.

Acest obiect istoric, găsit la Iași și legat de faimosul Imperiu Roman, poate fi admirat într-o expoziție la Palatul Culturii din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *