Descoperire neaşteptată făcută în Sicilia. Muncitorii ce efectuau lucrări în oraşul Gela din Sicilia, Italia, au descoperit urmele unei necropele greceşti. Aceasta datează din secolul VII înaintea erei noastre.
Din săpăturile iniţiale au fost descoperite doua morminte. Lângă mormântul unui copil au fost găsite rămăşiţele unor animale care au fost sacrificate şi gătite în cadrul unui ritual
Arheologii considera că artefactele din mormântul copilului datează din perioada proto-corintiană. Ritualurile funerare asociate respectivului mormânt au avut loc în primele decade de la fondarea coloniei.
Descoperire neaşteptată făcută în Sicilia
Oraşul Gela a fost fondat de către coloniştii greci, proveniţi din insulele Rhodos şi Creta în anul 688 înaintea erei noastre în partea sud-vestică a Siciliei.
Această colonie a fost distrusă de către generalul cartaginez Himilko în anul 405, acesta ordonând clădirilor publice, a templului dedicat Atenei, precum şi a celorlalte două temple ale aşezării.
După acestă distrugere masivă a oraşului, Cartagina a permis populaţiei greceşti să se întoarcă, cu o serie de condiţii. Printre acestea numărându-se interzicerea ridicării de noi fortitificaţii şi plata tributului.
Oraşul a revenit sub hegemonie grecească odată cu Timoleon din Corint, care a învins Cartagina în anul 339 î.e.n.
După această victorie, oraşului i s-a permis reconstruirea fortificaţiilor. O serie de eveniemnte ulterioare au făcut ca oraşul să fie părăsit, acesta fiind repopulat în secolul XIII al epocii noastre.
Din cauza distrugerilor provocate de către generalul Himilko, arheologii au la dispoziţie un număr limitat de artfacte care să îi ajute să identifice amplasamentul aşezării iniţiale. Cu ajutorul descopeririii acestei necropole, arheologii speră să fie mai aproape de adevăr.