Prima pagină » Local » Descoperire macabră într-o clădire emblematică din Copou. Oseminte umane, găsite în puțul liftului
Descoperire macabră într-o clădire emblematică din Copou. Oseminte umane, găsite în puțul liftului

Descoperire macabră într-o clădire emblematică din Copou. Oseminte umane, găsite în puțul liftului

13 feb. 2020, 04:00,
Vlad Rotaru, în Local

Una dintre cele mai importante lucrări de reabilitare din Iași a fost sistată pentru o perioadă scurtă de timp dintr-un motiv incredibil. În timpul lucrărilor de reabilitare a Casei „Vasile Pogor” au fost descoperite două schelete umane. Rămășițele au fost preluate de autorități pentru a fi cercetate. Curtea muzeului a fost vreme îndelungată cimitir pentru ostașii sovietici căzuți în timpul celei de-a doua conflagrații mondiale

Unul din cele mai importante proiecte de reabilitare a unei clădiri emblematice din municipiu a bătut pentru o vreme pasul pe loc. În cursul lunii decembrie a anului trecut, în timpul lucrărilor de reabilitare a Casei „Vasile Pogor”, sediul Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR), au fost descoperite osemintele a două persoane. Rămășițele umane au fost descoperite în momentul unor lucrări la puțul liftului destinat persoanelor cu dizabilități. Clădirea-monument istoric a intrat într-un proces de reabilitare încă din octombrie 2018, urmând a fi gata în toamna acestui an.
Descoperirea făcută însă de echipa de arheologi de la Institutul de Arheologie din cadrul Academiei Române a mai amânat o vreme lucrările. De altfel, autoritățile județene au explicat că descoperirea respectivă a făcut ca lucrarea să se oprească o vreme, însă proiectul derulat cu fonduri europene nu va fi afectat.

„În urmă cu câteva săptămâni s-au găsit două schelete în curtea Casei «Pogor». Pe perioada descoperirii, lucrările la proiect au fost sistate. Osemintele au fost ridicate și duse într-un loc special. Lucrăile au început din nou recent și proiectul nu va fi afectat de această situație. Au fost întreruperi destul de mari din cauza celor două schelete, însă acum constructorul își poate vedea liniștit de treabă”, a menționat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

Surpriză totală în curtea muzeului

Și reprezentanții Direcției Județene de Cultură au confirmat situația, însă au menționat că așteaptă raportul de la cei care au făcut descoperirea pentru a vedea ce este de făcut în continuare. Și Inspectoratul de Poliție al Județului Iași a deschis o anchetă în acest caz. Deocamdată, nimeni nu știe cum au ajuns cele două schelete tocmai acolo. Una din probabilități ar ține de faptul că o parte din curtea Casei „Vasile Pogor” a fost aproape jumătate de secol cimitir pentru sute de soldați sovietici. În curtea locului unde se află acum sediul MLR Iași, a apărut un cimitir în care au fost îngropați soldați ai fostei Uniuni Sovietice (URSS), morți în cel de-al Doilea Război Mondial.

Mormintele militarilor sovietici au fost amenajate, începând cu anul 1944, pe raza municipiului Iași. Astfel, 133 de militari sovietici au fost înhumați în parcela eroilor sovietici din cimitirul ieșean Eternitatea, iar alți 77 în cimitirul eroilor sovietici din curtea Casei „Vasile Pogor”. După evenimentele din 1989, cimitirul militarilor sovietici din incinta Casei „Vasile Pogor” a fost dezafectat, osemintele fiind strămutate în Cimitirul Eternitatea.

Nu departe de Casa „Pogor”, în zona cantinei studențești de la Universitatea „Cuza”, în urmă cu mai bine de un deceniu, au fost descoperite osemenintele a circa o sută de soldați germani capturați și executați de sovietici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Zona a funcționat ca un lagăr pentru prizionerii nemți. Sovieticii și-au îngropat morții în curtea Casei Pogor, osemintele fiind mutate zeci de ani mai târziu.

Peste un milion de euro în clădire

Reabilitarea Casei „Vasile Pogor” este realizată de firma Iasicon SA, costurile fiind undeva la circa un milion de euro. Monumentul istoric prezintă zone afectate de infiltrațiile de apă, proiectul vizând intervenții destul de ample. Totodată, instalațiile sanitare, termice și cele electrice vor fi înlocuite. Spațiile din podul clădirii vor fi recompartimentate, aici urmând să funcționeze o sală destinată evenimentelor. Proiectul prevede și amplasarea unui lift pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități în toate încăperile muzeale. Trotuarele vor fi refăcute și vor fi realizate rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități. Parcul va fi reamenajat și va fi creată o zonă destinată spectacolelor în aer liber. De asemenea, în curte, va fi montat un panou informativ pe care va fi prezentat istoricul clădirii, scris și în limbajul Braille.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
25 iulie 2024
25 iulie 2024