Prima pagină » Sanatate » Descoperire inedită a cercetătorilor! Cafeaua poate salva viața celor care petrec ore în șir pe scaun
Descoperire inedită a cercetătorilor! Cafeaua poate salva viața celor care petrec ore în șir pe scaun

Descoperire inedită a cercetătorilor! Cafeaua poate salva viața celor care petrec ore în șir pe scaun

24 iun. 2024, 18:20,
BZI.ro, în Sanatate

Consumul de cafea poate reduce riscul de deces cauzat de statul prea mult pe scaun, relevă un studiu recent. Anii de viață petrecuți stând pe un scaun de birou sau pe o canapea pot avea efecte mortale asupra sănătății pe termen lung – dar o ceașcă obișnuită de cafea ar putea fi o modalitate de a compensa acest stil de viață dăunător.

Un studiu efectuat pe mai mult de 10 000 de persoane din Statele Unite a arătat că cei care beau cafea zilnic pot fi protejați de efectele negative ale șederii timp de șase sau mai multe ore pe zi.

Comparativ cu cei care nu beau cafea și care stau jos atât de mult, sedentarii care beau cafea sunt de 1,58 ori mai puțin predispuși să moară din toate cauzele după 13 ani.

Cercetătorii de la Universitatea Soochow din China afirmă că studiul lor este primul care evaluează modul în care beneficiile pentru sănătate ale cafelei ar putea contracara riscul crescut de deces asociat cu statul prelungit pe scaun.

Analizând date reprezentative la nivel național privind sănătatea pe termen lung din SUA, echipa a constatat că consumul de cafea anulează, în esență, asocierea dintre sedentarism, decesul din cauza bolilor cardiovasculare și mortalitatea din toate cauzele.

Cafeaua poate salva viața celor care petrec ore în șir pe scaun, mai mult decât exercițiile fizice

Acest lucru este destul de incredibil, având în vedere că studiile sugerează că chiar și exercițiile fizice pot să nu protejeze pe deplin împotriva dezavantajelor pe termen lung pentru sănătate ale șederii prelungite, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inimă sau accidentul vascular cerebral.

Dintre toți cei 10 639 de participanți luați în considerare în studiul actual, cei care stăteau mai mult de opt ore pe zi se confruntau cu un risc crescut de deces din toate cauzele și de deces din cauza bolilor cardiovasculare, comparativ cu cei care stăteau mai puțin de patru ore pe zi.

Acest lucru susține cercetările anterioare, dar iată partea cu adevărat interesantă pe care niciun alt studiu nu a identificat-o înainte: Daunele asociate ședinței au existat „numai în rândul adulților care nu consumau cafea”.

Risc scăzut de boli cardiovasculare sau cancer

Acei participanți cu un stil de viață sedentar care au consumat cafea au beneficiat de un risc redus de deces din cauza bolilor cardiovasculare, indiferent de câte cești zilnice au consumat.

Mai mult, cei care au băut cea mai multă cafea din lot (mai mult de două cești și jumătate pe zi) s-au confruntat, de asemenea, cu un risc mai scăzut de mortalitate din toate cauzele, în comparație cu persoanele care nu beau cafea, dar care, de asemenea, stau jos cel puțin șase ore.

Descoperirile nu ne pot spune de ce cafeaua are acest potențial efect protector împotriva efectelor nocive asociate cu statul pe scaun, dar studiile anterioare cu seturi masive de date au asociat băutura consumată pe scară largă cu o viață mai lungă și mai sănătoasă în general.

Cafeaua protejează creierul împotriva Parkinson

S-a constatat că nivelul crescut de cafeină din sânge reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 sau boli cardiovasculare.

Chiar și cafeaua decofeinizată este bogată în antioxidanți care pot ajuta la stimularea metabolismului și la reducerea inflamațiilor. Anumiți compuși dintr-o ceașcă de cafea pot, de asemenea, să protejeze creierul împotriva bolilor degenerative, cum ar fi Parkinson.

Aceste asocieri sunt cu adevărat promițătoare, însă detaliile care stau la baza beneficiilor cafelei pentru sănătate, precum doza ideală, trebuie să fie explorate în continuare.

La începutul acestui an, un studiu a arătat că persoanele cu cancer colorectal care beau cel puțin cinci cești pe zi aveau cu 32% mai puține șanse ca boala să reapară decât cei care beau mai puțin de două cești pe zi.

Mai mult, același studiu a constatat, de asemenea, că între trei și cinci cești de cafea pe zi au fost asociate cu cea mai mare reducere a mortalității din toate cauzele. Cu toate acestea, după mai mult de cinci cești, beneficiile au scăzut.

„Având în vedere că cafeaua este un compus complex, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a explora acest compus miraculos”, concluzionează cercetătorii de la Soochow.

Studiul a fost publicat în BMC Public Health, citează Science Alert.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *