Prima pagină » Local » Descoperire incredibilă în zona tunelului de tren pe ruta Iași- Dorohoi. Poveste fascinantă din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial
Descoperire incredibilă în zona tunelului de tren pe ruta Iași- Dorohoi. Poveste fascinantă din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial

Descoperire incredibilă în zona tunelului de tren pe ruta Iași- Dorohoi. Poveste fascinantă din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial

11 aug. 2020, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Pompierii de la ISU Iași au făcut recent o nouă descoperire în zona tunelului de tren pe ruta Iași- Dorohoi, unde în urmă cu aproape 8 decenii au avut loc o serie de bătălii din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. În zona celui mai lung tunel de cale ferată din județul Iași au loc frecvente descoperiri de proiectile provenite din bătăliile celei mai mari conflagrații mondiale din secolul trecut. Angajații ISU Iași au mai intervenit și în alte situații la finalul săptămânii trecute

Cel mai lung tunel de cale ferată din județul Iași de pe ruta Iași- Dorohoi scoate la iveală o nouă serie de descoperiri provenite din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Pirotehniștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași au fost solicitați să intervină în zona satului Avântu din comuna Românești pentru a ridica un proiectil rămas din timpul războiului.

„Echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit în localitatea Avântu, comuna Românești, pentru asanarea a 5 metri pătrați de teren viran, unde a fost identificată o bombă de aruncător calibru 82 milimetri, care a fost ridicată și depozitată în vederea distrugerii ulterioare”, au menționat reprezentanții ISU Iași.

Descoperiri din război lângă tunelul de tren pe ruta Iași- Dorohoi. Conflicte militare lângă calea ferată

Tunelul de tren pe ruta Iași- Dorohoi a fost construit în urmă cu 136 ani și are o lungime de 964 metri, fiind cel mai lung din județul Iași. Zona din preajma tunelului este plină de mine de război. La doar câteva sute de metri de gura tunelului a fost linia frontului în 1944. În urma conflictului militar dintre soldații sovietici și armata germano- română, zona a rămas plină de resturi de arme, diverse materiale și chiar mine antipersonal. Tunelul a fost ridicat la începutul anilor 1890 și finalizat în 1896, fiind construit de arhitectul Ioan Cantacuzino, descendent al marii familii de boieri. Tunelul a fost considerat a fi o realizare uluitoare a vremurilor, lucrarea fiind efectuată de sute de muncitori români și italieni.

Proiectile din Al Doilea Război Mondial, descoperite în județele Iași și Vaslui

Geniștii ISU Iași au fost solicitați să ridice și alte proiectile provenite din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial atât în localități din județul Iași, cât și din județul Vaslui.

„Echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit, la solicitarea ISU Vaslui, pentru asanarea unei suprafețe de aproximativ 100 de metri pătrați de teren intravilan, în localitatea Pogănești, comuna Stănilești. În urma intervenției a fost identificată o bombă de aviație exploziv sudată de 50 kilograme care a fost ridicată, transportată și depozitată în vederea distrugerii ulterioare”, au menționat reprezentanții ISU Iași.

Aceeași echipă pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a executat o misiune de distrugere a muniției rămase neexplodată în localitatea Horlești, comuna Rediu.

„Echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit în localitatea Icușeni, comuna Victoria, pentru asanarea de pe un teren viran a unei bombe de aruncător calibru 82 milimetri, a patru bombe exploziv brizante și a unui proiectil exploziv calibru 75 milimetri, care au fost ridicate și depozitate în vederea distrugerii ulterioare”, au mai transmis cei de la ISU Iași.

Bombe din război, găsite în municipiul Huși. Intervenție extremă a pompierilor ieșeni

În plus, angajații ISU Iași au ridicat din județul Vaslui alte proiectile provenite din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Intervenția a vizat zona municipiului Huși.

„Echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit, la solicitarea ISU Vaslui, pentru asanarea unei suprafețe de aproximativ 10 metri pătrați de teren intravilan în municipiul Huși. În urma intervenției a fost identificat un proiectil perforant trasor cal. 75 milimetri, care a fost ridicat, transportat și depozitat la ISU Vaslui, în vederea distrugerii ulterioare”, au mai menționat pompierii ieșeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`