Prima pagină » Local » Descoperire incredibilă făcută de arheologii români și chinezi la Dobrovăț. Iată ce au găsit într-o groapă de peste 2.000 de ani vechime

Descoperire incredibilă făcută de arheologii români și chinezi la Dobrovăț. Iată ce au găsit într-o groapă de peste 2.000 de ani vechime

30 aug. 2024, 02:00, 5 ,
Petronel Ștefan în Local

Două echipe de arheologi români și chinezi au făcut o descoperire senzațională la un sit din comuna Dobrovăț

Începând cu anul 2019, Institutul de Arheologie din Beijing a început finanțarea unui proiect de săpături arheologice în localitatea Dobrovăț. Este vorba despre o așezare din perioada culturii Cucuteni, veche de 6.000 de ani. În urmă cu câteva zile, cercetătorii au descoperit un mormânt în care se afla scheletul unui copil.

Descoperire importantă făcută de arheologii chinezi și români

În urmă cu câteva zile, arheologii au dezgropat rămășițele unui copil care avea undeva între trei sau patru ani. Mormântul are o vechime de peste 2.000 de ani, fiind situat undeva între secolele IX-VIII, înainte de Hristos. Cercetătorii au reușit să dateze mormântul datorită bucăților de ceramică descoperite, aparținând culturii Cozia-Saharna. Cercetătorii vor analiza datele și vor încerca să afle cât mai multe despre mormânt.

„Într-adevăr, am făcut o descoperire interesantă, însă nu este din perioada culturii Cucuteni. Este vorba despre un mormânt al unui copil din epoca bronzului târziu sau chiar de la începutul epocii fierului. Am găsit scheletul, este a unui copil de trei-patru ani, însă nu am putut determina care este sexul său, deoarece este prea mic. Pe lângă schelet, am găsit bucăți de material, probabil din hainele lui, iar sub el erau niște oase de animal și o unealtă de piatră, doar atât. Deocamdată, vom continua cercetările până la mijlocul lunii septembrie, când vom încheia campania de anul acesta”, a precizat dr. Chenghao Wen de la Institutul de Arheologie din Beijing.

Asemănarea cu o cultură din China

În anul 2018, un localnic din Dobrovăț a observat un obiect ceramic pictat, îngropat parțial. Acesta l-a scos la suprafață și și-a dat seama că este ceva inedit. Bucata de ceramică a ajuns pe mâna arheologilor din Iași, care au realizat că în zonă există un sit important. Dr. arheolog Magda Lazarovici a făcut o expoziție în China despre cultura Cucuteni, iar chinezii au văzut imediat asemănările dintre cele două culturi. Institutul de Arheologie de la Beijing finanțează o parte din proiect și a trimis un specialist ca să facă săpături. Coordonatorul sitului este dr. arheolog Magda Lazarovici împreună cu soțul ei, dr. prof. Gheorghe Lazarovici. Chengao Wen este arheologul din China care a venit în 2019 la Dobrovăț, având alături șapte studenți chinezi. Proiectul este pe o perioadă de cinci ani, însă în pandemie nu s-au mai organizat săpături, iar abia în 2023 au reluat lucrările. Scopul final al proiectului este de a depista toate asemănările dintre cultura Cucuteni și cultura YangShao din China. Colaborarea se va finaliza în anul 2026, iar ulterior, vor fi analizate toate datele și rămășițele descoperite.

Arheologii români și chinezi au făcut o descoperire importantă la Dobrovăț, însă mormântul nu e legat de cultura Cucuteni, fiind o groapă mult mai recentă.

Comentarii
  • au venit chinezii cu fonduri sa studieze istoria Iasului…………..

  • „bucati de material” …?????? asa ceva ………..

  • Da, au venit chinezii, și ce e rău în asta ? Au aparatura și dispozitive ultramoderne plus chef de munca și dorința de cunoaștere. Orice ajutor e binevenit.
    Unele minți înguste „nu înțelege” treaba asta cu colaborările internaționale…

  • La aparitia omului pe pamint ,mai existau cel putin 3 rase[ Nephilimi],
    Accesul la aceste informatii,este interzis.
    Arheologii transumani ,trimisi din China ,sunt voluntari [nu sunt platiti cu nimic]
    Istoria noastra crestina ,este de la facerea omului.
    Din fericire , arheologi care si-au dedicat viata acestei meserii , aduc la lumina dovezi de la FACEREA LUMII.Acestia NU SUNT CHINEZI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
03 septembrie 2024
03 septembrie 2024