Cercetătorii australieni au realizat o descoperire semnificativă care ar putea revoluționa înțelegerea noastră despre posibilitatea vieții pe Marte. Recent, o echipă de la Universitatea Curtin din Australia de Vest a găsit cele mai vechi dovezi directe ale prezenței apei calde pe „Planeta Roșie”. Această descoperire sugerează că Marte ar fi putut fi locuibil în trecut, având condiții favorabile dezvoltării vieții.
Studiul se bazează pe analiza unui fragment de zircon vechi de 4,45 miliarde de ani, provenind din meteoritul marțian NWA7034, cunoscut și sub numele de „Black Beauty”, care a fost găsit în deșertul Sahara în 2011.
Prezența apei pe Marte
Cercetătorii au folosit geochimia pentru a studia acest mineral și au identificat semne chimice care sugerează prezența apei pe Marte în perioada de formare timpurie a crustei planetei. Aceste dovezi arată că apa a fost prezentă în acea perioadă și a interacționat cu rocile magmatice, indicând un mediu care ar fi putut susține viața.
„Am folosit geochimia la scară nanometrică pentru a detecta dovezi elementare ale existenței apei calde pe Marte în urmă cu 4,45 miliarde de ani”, a declarat Aaron Cavosie, coautor al studiului și cercetător la Facultatea de Științe ale Pământului și Planetare de la Universitatea Curtin.
„Sistemele hidrotermale au fost esențiale pentru dezvoltarea vieții pe Pământ, iar descoperirile noastre sugerează că și Marte a avut apă, un ingredient cheie pentru medii locuibile, în timpul celei mai timpurii faze a procesului de formare a crustei planetare”, a adăugat acesta.
Condiții favorabile pentru viață
Cercetătorii explică faptul că, deși Marte a fost lovit de impacturi cu meteoriți care au afectat suprafața planetei, cercetările arată că apa a fost prezentă pe Marte în perioada pre-Noachiană timpurie, acum aproximativ 4,1 miliarde de ani. Aceasta sugerează că Marte a avut condiții favorabile pentru viață, în ciuda condițiilor dure pe care le întâlnim astăzi pe planetă.
La acest studiu au participat și cercetători de la Universitatea din Adelaide, iar proiectul a fost condus de Jack Gillespie, fost cercetător asociat la Universitatea Curtin și în prezent profesor la Universitatea Lausanne din Elveția. Această descoperire aduce o contribuție semnificativă în studiile legate de posibilitatea ca viața să fi existat pe Marte în trecut și poate deschide noi căi de explorare a potențialului de locuire al planetei în viitor.