Prima pagină » Fun » Curiozitati » Descoperire importanta in Muntii Carpati. Istoricii din Europa au fost uimiti
Descoperire importanta in Muntii Carpati. Istoricii din Europa au fost uimiti

Descoperire importanta in Muntii Carpati. Istoricii din Europa au fost uimiti

23 nov. 2017, 09:29,
BZI.ro, în Fun
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:70580;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}

Un alpinist a facut o descoperire incredibila in timp ce se afla in drumetie pe un lant muntos din Romania. Alpinistul Cornel Galescu a descoperit, in Muntii Tarcu (Caras-Severin), o inscriptie care continea semne ciudate, pe o stanca.  

Alpinistul a fotografiat inscriptia si a trimis-o specialistilor de la Muzeul Judetean de Etnografie din Caransebes. Aici, a fost facut un mulaj dupa inscriptie, care a fost apoi trimisa expertilor de  la Cluj, dar si unui profesor american, scrie Adevarul.ro.

“Pana acum, am strabatut de-a lung si de-a latul Muntii Tarcu si Muntele Mic. Mi s-a parut miraculos pentru ca stiam, de foarte mult timp, ca toata aceasta zona este incarcata de insemne ale trecutului, zona Gugu – legendele din jurul sau, Pestera lui Zamolxe, Varful Matania –, dar toate acestea nu sunt decat supozitii. Cred ca toate aceste lucruri pot fi benefice unui turism zonal, pentru ca am vazut ca, in alte locuri, dezvoltarea turistica este legata uneori de niste lucruri banale, cum ar fi o pestera, o inscriptie, care starnesc interes si se pot transforma in branduri turistice”, a declarat alpinistul Cornel Galescu. 

Adrian Ardet, directorul Muzeul Judetean de Etnografie din Caransebes dezvaluie ca inscriptia este una straveche, foarte importanta. 

Ardet a subliniat faptul ca, incepand din primavara anului viitor, in zona va fi facuta o cercetare temeinica 

“E foarte importanta pentru ca pana acum nu au mai fost descoperite asemenea semne in Muntii Banatului. E pentru prima data cand semnalam asa ceva la noi in judet. Anul viitor vom face o cercetare sistematica. Avem un colectiv format deja, impreuna cu Universitatea din Cluj si cu un profesor american, Jeremy Hutton, care vine, in luna aprilie, in Romania, special pentru acest lucru. El este specializat in aceste limbi vechi si mai putin cunoscute si ne-a dat si primele indicii despre inscriptie, care pare a fi una funerara si ar data din secolul I i.Hr”, a declarat directorul Muzeul Judetean de Etnografie din Caransebes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
12 iulie 2024
12 iulie 2024