Alertă dată de specialişti! Coronavirusul circulă prin aer în spaţiile închise şi îi contaminează pe cei care nu sunt protejaţi, avertizează un grup de 239 de experţi care au semnat o scrisoare către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, scrie New York Times. OMS susţine în continuare că nu există dovezi că particulele de coronavirus ajunse în aerul din baruri, restaurante, şcoli, săli de cazino sau biserici au puterea de a infecta persoanele care nu poartă mască. Specialişti din 32 de ţări vor publica un studiu ştiinţitic săptămâna aceasta, din care reiese că noul coronavirus circulă prin încăperi şi este dus mai departe de aerisiri şi sisteme de ventiliaţie şi îi infectează pe cei neprotejaţi.
De aceea, recomandarea specialiştilor este ca ventilaţia în locurile închise publice să fie minimă, iar purtatul măştii la interior să fie obligatorie, scrie New York Times. Medicul Benedetta Allegranzi de la OMS spune că nu sunt suficiente dovezi pentru ceea ce susţin cei 239 de experţi. „Noi am susţinut mereu că virusul se poate transmite prin aer, dar nu există nicio dovadă solidă pentru asta. E o dezbatere aprinsă pe acest subiect”.
OMS: Doar persoanele infectate pot da mai departe infecţia cu virusul SARS-CoV-2
Bill Hanage, epidemiolog la şoala publică de sănătate Harvard T.H. Chan spune că modul în care se pune problema legat de circulaţia virusurilor prin aer este „profund stupidă”.
„Avem noţiunea asta, că particulele care atârnă în aer sunt capabile să te infecteze multe ore mai târziu, se plimbă pe străzi, prin cutiile de scrisori şi îşi găsesc calea în casele tuturor. Dar clar nu este cazul”, a spus el.
OMS e în conflict cu acelaşi grup de cercetători şi în privinţa pacienţilor asimptomatici, după ce s-a opus iniţial şi ideii că orice mască ajută la protecţia împotriva noului coronavirus. OMS consideră că sunt rare cazurile când asimptomaticii au dat virusul mai departe, în timp ce alte organizaţii atrag atenţia că asimptomaticii sunt cei care îl transmit cel mai uşor.
„Adevărul este că mulţi din staff-ul tehnic al OMS îşi scarpină capul în privinţa acestui subiect”, a spus un consultant OMS pentru NY Times sub protecţia anonimatului. „Asta nu ne oferă credibilitate”, mai spune el.
OMS consideră că doar persoanele infectate pot da mai departe infecţia cu virusul SARS-CoV-2, dacă tuşesc sau strănută, vorbesc de la distanţă apropiată sau iau contact direct.
Avertismentul OMS: Pandemia de coronavirus continuă să se agraveze
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că pandemia continuă să se agraveze în lume, în special în Statele Unite unde un nivel record de cazuri a fost atins miercuri, peste 50.000 de persoane contaminate confirmate într-o zi, scrie AFP.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că pandemia continuă să se agraveze în lume, în special în Statele Unite unde un nivel record de cazuri a fost atins miercuri, peste 50.000 de persoane contaminate confirmate într-o zi, scrie AFP.
Aceste noi infecţii ridică numărul total de cazuri depistate pe teritoriul american la 2,7 milioane, dintr-un total de 10,6 milioane la nivel mondial până în prezent.
Pandemia de coronavirus a ucis peste 500.000 de oameni
De la apariţia sa acum şase luni în China, Covid-19 a provocat moartea a 514.803 de morţi pe planetă, potrivit unui bilanţ al AFP.
De o săptămână, numărul contaminărilor depăşeşte 160.000 pe zi, potrivit OMS. Şi „60% dintre toate cazurile de Covid-19 recenzate până în prezent au fost semnalate în cursul lunii trecute”, a subliniat miercuri directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Este nevoie de distanţare, testare şi izolare
„Cea mai bună manieră de a ieşi din această pandemie este de a acţiona la nivel global”, a declarat el, recomandând încă o dată regulile de distanţare, testare şi izolarea cazurilor, plasarea în carantină persoanelor bolnave şi purtarea măştii.
Odată cu deschiderea sezonului turistic estival, numeroase ţări încearcă, în ciuda acestei evoluţii îngrijorătoare, să limiteze deficienţa considerabilă pentru sectorul turistic şi cele care depind de acesta: ar putea fi între 1.200 şi 3.300 de miliarde de dolari pierderi, potrivit ONU.
Uniunea Europeană, unde epidemia s-a oprit în ciuda unor focare, în special la Lisabona, şi-a redeschis miercuri frontierele. A autorizat zborurile din 14 ţări pe toate continentele, precum şi din China cu rezerva privind zborurile dinspre ţara asiatică.
Insula grecească Corfu a primit primii turişti miercuri.
Alte ţări care încearcă să-şi salveze sezonul turistic, precum Egiptul care, în ciuda a mai mult de 1.000 de noi cazuri zilnice de la sfârşitul lui mai, şi-a redeschis miercuri celebrele Piramide pe pe platoul de la Giza. Sau Cuba, care şi-a redeschis miercuri o parte a teritoriului său turiştilor străini – insula paradisiacă din Cay – chiar dacă niciun avion cu turişti nu a aterizat aici deocamdată.