Suspectati o fractura de coasta oricand o persoana este lovita in piept puternic si resimte durere in zona respectiva. Iata cateva semne care indica o fractura costala:
1. Fractura de coasta simpla
– Atingeti usor zona lovita. In cazul in care una sau mai multe coaste sunt fracturate, persoana se va plange de o durere intensa la punctul de fractura.
– Rugati persoana ranita sa inspire adanc sau sa tuseasca: Simte o durere acuta? Daca da, este posibil sa fie vorba de o fractura.
– Cautati urmatoarele semne si simptome: deformare sau colorare a zonei respective, o respiratie mai usoara pentru a minimiza durerea, un ritm respirator mai alert. Prezenta oricaruia dintre aceste semne poate indica o coasta fracturata.
Masuri de prim ajutor
Reduceti miscarea in zona fracturata folosind una din metode: Prindeti zona fracturata cu 4-5 bucati de banda adeziva, de la stern la sira spinarii; aplicati un bandaj elastic in jurul intregului piept; imobilizati bratul langa zona fracturata; prindeti un saculet plin cu haine de zona afectata.
Administrati ibuprofen, naproxen sau acetaminifen pentru durere.
Incurajati ranitul sa tuseasca des, eliminand secretiile ce apar in plaman, evitand astfel pneumonia.
Evacuati persoana imediat, monitorizand respiratia persoanei. Daca nu sunt probleme grave este posibil ca persoana sa poata sa mearga singura.
2. Fracturi serioase si piept fisurat
– Dupa o lovitura la piept cautati semne ce indica probleme respiratorii: respiratie rapida si superficiala; o bataie a inimii mai ridicata; o nuanta de albastru in jurul nasului si a gurii; lipsa respiratiei.
– Cautati semne de plaman perforat: dificultate la respirat, eliminare de sange.
– Puneti cate o mana pe fiecare parte a pieptului si vedeti cum se misca atunci cand inspira. Daca o parte se ridica si cealalta ramane jos in timpul inspiratiei inseamna ca cel putin 3 coaste au fost rupte in partea ce ramane jos.
Masuri de prim ajutor
Daca persoana pare a avea un plaman perforat sau fracturi multiple, tratati-l imediat. Cel mai bun tratament este sa rasuciti persoana respectiva pe zona ranita si sa puneti o bucata de carpa sub acea zona pentru a o sustine.
Duceti-l la spital imediat, monitorizandu-i situatia. Persoana nu va putea merge si va trebui sa fie carata pe o targa sau cu un elicopter.
Atentie!
– Nu administrati medicamente precum codeina pentru durere. Aceasta poate afecta respiratia persoanei.
– Nu prindeti un bandaj adeziv in jurul intregului corp deoarece acesta va impiedica respiratia. Numai o fasa elastica ar trebui folosita si respiratia ar trebui monitorizata permanent.
– Aveti mare grija atunci cand prindeti zona pieptului la inaltimi de peste 3000 m unde respiratia este mult mai dificila. Folositi un sac moale sau un bandaj pentru a restrictiona miscarea.
Aceasta informatie nu este menita sa tina locul unui sfat venit din partea unui medic.