Prima pagină » Turism » Destinatii turistice » Descopera comuna unde traditia, mestesugul si pitorescul nu au murit – FOTO

Descopera comuna unde traditia, mestesugul si pitorescul nu au murit – FOTO

01 mart. 2015, 15:18,
în Turism
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:34798;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}
Traditia, mestesugul si pitorescul nu se imbina nicaieri mai bine ca in comuna bihoreana Rosia. Case traditionale vechi de peste o suta de ani, pesteri, straie populare, arta si migala. De toate au parte cei care ajung sa paseasca pe taramul magic al comunei bihorene.
La intrarea in comuna Rosia, pe paraul ce poarta acelasi nume, exista o moara de apa ce macina grane de aproape doua sute de ani. Proprietarul ei, in acelasi timp ghid al acestui obiectiv turistic, este un neintrecut cantaret la vioara cu goarna, un instrument specific numai acestei regiuni din judetul Bihor.
Pitorescul catun Runcuri, aflat deasupra comunei Rosia, se mandreste cu un grup de case traditionale, reamenajate astfel incat sa poata oferi turistilor cele mai confortabile conditii de cazare. Case vechi de peste o suta de ani, chiar si un cotet, au in interior tot ce trebuie pentru a ii primi si gazdui pe calatorii obositi de drum. Frumusetea acestor constructii traditionale si imprejurimile dau nastere unui peisaj de poveste, potrivit agerpres.ro.

Vezi si Cele mai periculoase destinatii turistice din lume 

Bogatia culturala a zonei este intregita de indeletniciri specifice zonelor montane, precum prelucrarea lemnului, cresterea animalelor sau cusutul straielor populare. Obiecte de podoaba specifice zonei, realizate din minuscule margele de sticla colorata, zgardanele au devenit accesorii vestimentare foarte cautate chiar si de turisti. Devenit deja traditie, targul de produse traditionale ‘Straita plina’, care are loc la mijloc de octombrie in comuna Rosia, este locul unde se pot degusta si achizitiona delicatese cum numai aici se pot gasi: placintele coapte dupa retete locale, branza de capra – pregatita cu cele mai surprinzatoare ingrediente, dulceata de ardei iute ori de ceapa rosie si, desigur, nelipsita palinca de Bihor.
La vremea sarbatorilor de Craciun prin Rosia se aud colinde pastrate din mosi-stramosi. Acestea toate sunt doar o frantura din frumusetea acestui colt de rai al Bihorului, iar cei dornici sa le vada sau sa descopere mai mult sunt asteptati cu drag in Muntii Padurea Craiului.

Vezi si Coltul de Rai din Padureni, comuna occidentala din inima saraciei – GALERIE FOTO 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`