Astăzi, 7 august 2024, s-au desfășurat descinderi la Spitalul Sf. Pantelimon din București. Astfel, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a cerut demisia managerului şi a directorului medical al Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon”, invocând problemele de funcţionare şi lipsa de încredere publică generate de evenimentele recente şi de investigaţiile în curs.
„Accesul la servicii medicale de calitate în spitalele de urgenţă este vital pentru succesul reformelor şi investiţiilor realizate de Ministerul Sănătăţii, iar atitudinile care compromit aceste obiective esenţiale pentru sistemul de sănătate sunt inacceptabile”, a declarat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă.
Descinderi la Spitalul Pantelimon, după ce 17 pacienți au murit la ATI
Miercuri, patru angajaţi ai Spitalului Pantelimon au fost ridicaţi de poliţie şi duşi la audieri în legătură cu dosarul deceselor suspecte din Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI).
„În dimineaţa zilei de 7 august 2024, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi poliţiştii Serviciului Omoruri din cadrul DGPMB au executat patru mandate de percheziţie domiciliară, emise de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti, la locuinţele unor angajaţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă ‘Sf. Pantelimon’. De asemenea, patru cadre medicale au fost aduse la sediul Serviciului Omoruri pentru audieri”, a anunţat Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
În aprilie, procurorii au fost sesizaţi de o asistentă de la Spitalul „Sf. Pantelimon” cu privire la faptul că, între 4 și 7 aprilie 2024, în Secţia ATI au decedat 17 pacienţi, după ce personalul medical ar fi redus voluntar doza de noradrenalină, un neurotransmiţător utilizat pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale.
Procurorii au deschis un dosar penal pentru omor, au colectat mai multe probe, au audiat medici şi asistente şi au ridicat documente medicale legate de toţi pacienţii decedaţi în perioada respectivă.
Ulterior, o asistentă a fost acuzată de mărturie mincinoasă, deoarece anchetatorii cred că ea deţine informaţii despre ce s-a întâmplat în Secţia ATI, dar a refuzat să colaboreze în timpul audierilor, motiv pentru care procurorii au decis să o pună sub acuzare.
Senatorul Diana Șoșoacă, reacție după ce 17 pacienți au murit în secția ATI de la Spitalul Sf. Pantelimon din București
Europarlamentarul Diana Șoșoacă a comentat cazul în care 17 persoane au murit în secția de Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Sf. Pantelimon din București.
„Problema spitalelor din România este una extrem de gravă și v-am adus-o la cunoștință și eu prin multe interpelări, dar și în audiență. Din păcate sunteți total neimplicat și nu vă interesează să acționați în avantajul românilor, cel puțin în cadrul audienței solicitate de mine, ați ridicat din umeri și mi-ați comunicat că nu este problema dvs., ci a primăriilor. Și atunci mă întreb de ce mai stați în funcția de ministru al sănătății? Scandalul monstru în care este implicat Spitalul Sf. Pantelimon din București, acolo unde în decurs de patru zile și-au pierdut viața 17 pacienți, este departe de a se fi încheiat. Și nu este singurul spital în care sunt astfel de probleme, peste tot în spitalele din România moartea se plimbă prin saloane și mai ales la ATI”, a transmis la acel moment Diana Șoșoacă.