Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 desfășoară marți, 20 august 2024, descinderi la sediul SNSPA, într-un dosar în care mai multe studente îl acuză pe profesorul Alfred Bulai de hărțuire sexuală.
„În această dimineață, 20 august 2024, poliţiştii Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București – Secția 2 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, pun în aplicare trei mandate de percheziție domiciliară, în municipiul Bucureşti, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de folosirea abuzivă a funcției în scop sexual și agresiune sexuală”, a precizat Poliția Capitalei într-un comunicat.
Descinderi la SNSPA în dosarul în care universitarul Alfred Bulai este acuzat de hărțuire sexuală
Poliția și Parchetul au inițiat un dosar penal in rem, referitor la utilizarea funcției în scopuri sexuale de către profesorul Alfred Bulai.
„Având în vedere sesizarea din oficiu întocmită la nivelul Secției 2 Poliție, în care procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 efectueaza cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosirea abuzivă a funcției în scop sexual și agresiune sexuală, fapte care ar fi fost comise de către un bărbat, în vârstă de 61 de ani, cadru didactic al unei universități din Capitală, în această dimineață sunt puse în executare 3 mandate de percheziție, la trei adrese din Municipiul București. Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosirea abuzivă a funcției în scop sexual și agresiune sexuală”, se mai arată în comunicat.
Profesorul de sociologie, acuzat de hărțuire sexuală de zeci de studente, a fost concediat de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA). La mai bine de o săptămână după izbucnirea scandalului, rectorul SNSPA a semnat dispoziția de încetare a contractului de muncă.
În același timp, Comisia de Etică a SNSPA s-a reunit pentru a analiza și cazul sociologului Marius Pieleanu, care se confruntă cu acuzații similare. Autoritățile continuă audierile victimelor și martorilor. Profesorul Alfred Bulai, acuzat de mai multe tinere de hărțuire sexuală, a fost convocat de două ori de către Comisia de Etică a SNSPA, însă nu s-a prezentat. Rectorul SNSPA a declarat că a primit decizia Comisiei de Etică și l-a concediat pe Bulai.
Victimele hărțuirii sexuale vor avea posibilitatea de a depune plângeri în mod anonim, conform unei decizii adoptate miercuri de guvern. Proiectul de lege urmează să fie dezbătut în Parlament. Această măsură nu se aplică încă în cadrul Comisiei de Etică a SNSPA, care face apel la potențialele victime ale sociologului Marius Pieleanu să depună plângeri. În lipsa acestora, procedura de audiere a lui Pieleanu rămâne blocată.
Potrivit proiectului de lege, dacă până acum petițiile anonime erau respinse, în viitor acestea vor fi analizate.
„Principala modificare este că victimele acestor agresiuni pot depune și sesizări anonime. Pentru ca sesizarea să fie examinată și soluționată, trebuie să conțină indicii referitoare la fapte de hărțuire pe criterii de sex sau hărțuire morală. De asemenea, introducem norme care permit universităților și altor instituții, inclusiv unităților de învățământ preuniversitar, să adopte măsuri de prevenire a acestui fenomen”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.
asta-i jidan?