În urmă cu două zile, polițiștii din cadrul Brigăzii pentru Combaterea Criminalității Organizate (BCCO) au dat buzna peste suspecți de trafic de droguri din municipiul Iași. Oamenii legii au efectuat trei controale domiciliare și au dus la audieri șase suspecți de trafic de droguri. Trei dintre aceștia au fost reținuți, iar alți trei au fost puși sub control judiciar de către procurorii DIICOT Iași
Descinderi în forță ale polițiștilor de la Brigada pentru Combaterea Criminalității Organizate (BCCO) Iași! În urma acțiunilor desfășurate acum două zile, șase indivizi au ajuns în atenția anchetatorilor ieșeni, pentru trafic de droguri! Polițiștii au descoperit amfetamine și au încătușat trei suspecți după efectuarea perchezițiilor.
Astfel, în urmă cu două zile, pe 4 februarie 2021, polițiștii de la BCCO Iași au efectuat trei percheziții domiciliare. Locuințele vizate se află în municipiul Iași. Anchetatorii aveau informații potrivit cărora cei care stau în apartamentele respective s-ar fi ocupat cu traficul de droguri.
Trei indivizi au fost reținuți, alți trei – puși sub control judiciar
Pe data de 4 februarie 2021, în municipiul Iași a fost executată o acțiune antidrog care a vizat o rețea de trafic de droguri. În cadrul acțiunii, ofițerii de la Antidrog au realizat simultan o acțiune de prindere în flagrant a unor supecți în momentul în care aceștia traficau substanțe interzise.
De asemenea, oamenii legii au descins la trei adrese din municipiul Iași. De acolo, ofițerii au ridicat diverse cantități de droguri, fiind vorba în special de amfetamine. În plus, anchetatorii au ridicat mai multe bunuri care ar fi fost folosite la traficul de droguri.
Șase indivizi au fost, de altfel, săltați de către polițiștii de la BCCO și duși la audieri în cursul nopții dintre 4 și 5 februarie 2021. După audieri, trei dintre cei șase suspecți au fost reținuți pentru 24 de ore, sub acuzația de trafic de droguri. Ceilalți trei suspecți au fost plasați sub control judiciar de către procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Iași.
La data de 04.02.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași și Biroul Teritorial Vaslui au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de trei inculpați și măsura controlului judiciar față de alți doi inculpați pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri risc și de mare risc.
În cauză s-a reținut faptul că, în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpații au achiziționat cantități importante de droguri de risc și mare risc, pe care le-au comercializat pe piața ilicită din municipiul Iași şi la petrecerile cu profil tehno, obținând astfel importante beneficii materiale.
Pe parcursul cercetărilor, o parte dintre inculpați au fost prinși în flagrant în timp ce încercau să comercializeze diferite cantități de droguri.
La data de 03.02.2021 și 04.02.2021, procurorii DIICOT – ST Iași și BT Vaslui împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iași au efectuat un număr de 3 percheziții domiciliare, pe raza județului Iași, în urma cărora au fost identificate și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, droguri de risc (cannabis), droguri de mare risc (MDMA comprimate, amfetamină, ketamină), bani susceptibili a proveni din traficul de droguri, precum şi alte bunuri.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Iaşi, precum și al jandarmilor in cadrul I.J.J. Iaşi.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumţia de nevinovăție, se arată în comunicatul DIICOT.
Ce este amfetamina și cum afectează organismul
Amfetamina (prescurtare de la alfa-metilfenetilamină) este un stimulent potent al sistemului nervos central, utilizat în tratamentul tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție, narcolepsie și obezitate. Amfetamina a fost descoperită în 1887 și există sub două forme: levoamfetamina și dextroamfetamina. De asemenea, metamfetamina (metilamfetamina) este un drog psiho-stimulent care cauzează stări de euforie și excitație. Aceasta afectează neurochimic mecanismele responsabile pentru reglarea bătăilor inimii, temperatura corpului, presiunea sângelui, pofta de mâncare, simțurile. Metamfetamina se strecoară la nivelul neuronilor și sporește cantitatea de dopamină eliberată în mod natural de creier. De aici vine starea de euforie și excitație, precum și dependența acută, care poate apărea după primul consum.
Efectul metamfetaminei este de 3,5 ori mai puternic decât cel al cocainei și de 6 ori mai intens decât sistemul natural de funcționare a organismului. Substanța poate acționa până la 12 ore sau mai mult, în funcție de cantitate și de modul de administrare. Aceasta se poate injecta, înghiți, fuma sau inhala. Metoda de administrare intravenoasă este folosită cu precădere de cei care consumă frecvent și au nevoie de doze mari.
Senzația de euforie se manifestă în primele secunde de la consum, iar, în cazul în care drogul este fumat, efectul persistă până la 24 de ore. Fiind un puternic stimulent al sistemului nervos central, chiar și în doze mici, aceasta poate spori concentrarea și energia fizică, dar scade pofta de mâncare și, în timp, provoacă leziuni cerebrale, spun specialiștii.