Prima pagină » Sanatate » Dermatomiozita poate crește riscul de a dezvolta cancer. Cum îți poate afecta viața de zi cu zi

Dermatomiozita poate crește riscul de a dezvolta cancer. Cum îți poate afecta viața de zi cu zi

12 dec. 2024, 11:45,
în Sanatate

Dermatomiozita este o boală gravă care în cazuri rare poate fi fatală. Este important să obții un diagnostic și să începi tratamentul cât mai devreme posibil. Deși nu există un tratament pentru această afecțiune, simptomele pot fi gestionate cu medicamente pe termen lung și terapie fizică.

Aceasta este o formă de polimiozită care afectează și pielea pe lângă mușchi. Prin urmare, poate crește riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

Dermatomiozita, o boală autoimună rară

Dermatomiozita este similară cu lupusul și alte boli autoimune. Cu toate acestea, experții nu sunt siguri ce cauzează afecțiunea, așa că nu este clasificată ca una autoimună. Totuși, dacă ai lupus, s-ar putea să experimentezi dureri articulare, sensibilități ale pielii și erupții cutanate, precum și probleme cu organele interne. Multe dintre simptome se pot manifesta în episoade acute, dar majoritatea cauzează slăbiciune musculară, degenerare și erupții pe piele. Este diagnosticată prin analize de sânge, biopsii și teste imagistice. Ambele afecțiuni trebuie diagnosticate și tratate cât mai curând posibil.

Dermatomiozita te poate afecta pentru tot restul vieții, iar dacă atinge mușchii suficient de grav, s-ar putea să pierzi capacitatea de a mișca sau folosi o parte a corpului așa cum o făceai înainte. Acest lucru de obicei durează ani de zile pentru a se dezvolta, dar unele persoane experimentează slăbiciune musculară severă mai devreme decât altele. S-a constatat că dermatomiozita crește, de asemenea, riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Unele dintre cele mai comune includ cancerul ovarian, cancerul pulmonar, limfomul, cancerul mamar și cancerul colorectal.

Cele mai frecvente simptome ale dermatomiozitei sunt slăbiciunea musculară și o erupție pe piele, iar unii oameni le experimentează în același timp. Zonele cu erupții cutanate vor fi decolorate și chiar umflate, mai ales pleoapele și zona din jurul ochilor, pieptul, gâtul și partea din față și din spate a umerilor, dar și scalpul. Printre altele se mai numără și semnele ce apar pe mâini, asemănătoare cu cele ale erupției dishidrotice, depozitele de calciu sub piele, în mușchi sau în țesutul conjunctiv, inflamațiile pe genunchi sau coate și dureri articulare.

Experții nu sunt siguri ce cauzează dermatomiozita, dar câteva cauze ar putea include factori genetici și probleme autoimune. De asemenea, există unele dovezi care sugerează că o infecție virală poate declanșa afecțiunea în cazul unor persoane, chiar și după ce aceasta este vindecată.

Diagnostic și tratament

Dermatomiozita este diagnosticată prin analize de sânge și biopsii ale pielii și mușchilor. Un medic va testa sângele pentru cantități crescute de enzime musculare specifice, ceea ce înseamnă că ceva le afectează, și autoanticorpi, celule care arată că sistemul dumneavoastră imunitar reacționează la ceva pe care îl detectează ca fiind dăunător. S-ar putea să ai nevoie și de un test imagistice pentru ca specialistul să poată evalua mușchii, nervii, plămânii și alte organe și să determine dacă simptomele sunt cauzate de dermatomiozită sau de o altă problemă. Printre cele mai frecvente se numără imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) și radiografiile toracice. În unele cazuri, medicul poate solicita o electromiografie. (EMG) care măsoară activitatea electrică, un răspuns la stimularea mușchilor sau nervilor.

Tratamentele pentru dermatomiozită includ corticosteroizi care vor reduce inflamația din mușchii, precum și fizioterapia și exercițiile fizice ce pot ajuta la refacerea leziunilor. Imunosupresoarele pot, de asemenea, să împiedice sistemul imunitar să atace celulele și țesuturile sănătoase. Imunoglobulina intravenoasă este o infuzie de imunoglobulină suplimentară, un element care apare în mod natural în plasma sângelui, iar acest tratament poate funcționa împreună cu imunosupresoarele sau ca o variantă alternativă.

Ar putea dura câteva luni pentru ca simptomele tale să se amelioreze după ce începi tratamentul. Cât timp îți ia să te simți mai bine depinde de tratamentele de care ai nevoie, de simptomele pe care le experimentezi și de severitatea acestora. Consultați un medic pentru a afla la ce să vă așteptați și când ar trebui să observați o ameliorare a simptomelor. Pentru că experții nu știu ce o cauzează, nu există o modalitate cunoscută pentru a preveni dermatomiozita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 decembrie 2024
12 decembrie 2024