Prima pagină » Stiri si curiozitati » Dereglarea contorului electric: La cine trebuie să apelezi dacă ai observat o defecțiune

Dereglarea contorului electric: La cine trebuie să apelezi dacă ai observat o defecțiune

06 ian. 2022, 12:35, 1 ,
în Stiri si curiozitati

Dereglarea contorului electric se referă la o serie de defecțiuni: contor blocat, lipsă afișaj, salt index sau înregistrare eronată (consum exagerat). Iată la cine trebuie să apelezi când întâlnești o astfel de problemă.

Dacă ai sesizat la contorul electric o defecțiune, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îi transmiți operatorului de rețea solicitatea de verificare sau înlocuire a contorului. Trebuie să precizezi seria de contor și tipul defecțiunii. În cazul în care, în urma intervenției de teren, se ajunge la concluzia că cele relatate de persoana care a făcut sesizarea nu sunt adevărate, iar contorul funcționează normal, pentru prima verificare a contorului realizată pe parcursul ultimelor 12 luni, costul serviciului efectuat este suportat exclusiv de operatorul de rețea, potrivit enel.ro. Taxa de verificare a contorului se va aplica în cazul unei noi reclamații neîntemeiate în termen de 12 luni de la data unei reclamații anterioare neîntemeiate.

mai multe contoare electrice

Dacă ai sesizat la contorul electric o defecțiune, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îi transmiți operatorului de rețea solicitatea de verificare sau înlocuire a contorului.

Dereglarea contorului electric: Ce este de făcut?

Dacă în urma verificării contorului de către operatorul de rețea se dovedește că este defect, acesta poate fi trimis în laboratorul metrologic. În această situație, este necesară înlocuirea obligatorie a contorului.

În ceea ce privește contoarele defecte, consumul de energie se recalculează de către operatorul de rețea conform prevederilor Ordinului ANRE nr. 190/2020 pentru aprobarea Procedurii privind determinarea consumului de energie electrică în caz de înregistrare eronată şi în sistem pauşal.

Așadar, atunci când contorul electric s-a defectat, nu încercați să îl reparați. Trebuie doar să faceți solicitarea, iar operatorul de rețea va trimite o echipă, care fie va înlocui contorul, fie îl va repara.

un contor electric

În ceea ce privește contoarele defecte, consumul de energie se recalculează de către operatorul de rețea conform prevederilor Ordinului ANRE nr. 190/2020.

Tipuri de contoare electrice

Contoarele electrice pot fi de două tipuri: magnetice (sau cu inducție) și electronice. Cele magnetice au un singur index, care poate fi citit, înregistrând numai un singur tip de energie, pe o singură zonă orară. Dacă acest contor are două cadrane, acesta va avea două discuri.

Citirea contorului magnetic

Un contor magnetic conține un număr de cifre, care trebuie citite de la stânga la dreapta, fiind precedate de simbolul “,”. Ultima sau ultimele cifre trebuie citite, ignorându-le pe acelea care apar după virgulă. Dacă ultimele cifre nu sunt eidențiate diferit, înseamnă că este necesar să fie citite toate cifrele de pe afișaj.

Citirea contorului electronic

Contoarele electrice acceptă afișarea mai multor tipuri de energie, acestea putând fi programate să înregistreze energia electrică diferențiat pe zone orare.

Contorul Smart Meter

Un alt tip de contoare este reprezentat de cele Smart Meter. Acestea afișează mai multe tipuri de energie, permițând programarea înregistrării energiei electrice diferențiat pe zone orare. Aceste contoare sunt capabile să transmită date de facturare la distanță, dar și operații de la distanță, cum ar fi: conectări, deconectări, schimbarea tarifului, transferul contractului etc.

un contor magnetic

Un contor magnetic conține un număr de cifre, care trebuie citite de la stânga la dreapta, fiind precedate de simbolul “,”.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Cine e Albert NBN, trapperul cu 6 clase care a înjurat România la Beach, Please. Concertul său a scandalizat întreaga țară
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ce a putut să facă un bucureștean din Sectorul 5, fără pic de reținere, chiar în balcon! Un vecin nervos a dezvăluit totul
Playtech.ro
Brigitte Macron, divorţ de preşedintele Franţei, după întâlnirea cu Kate Middleton. Semnele care au prevăzut finalul
observatornews.ro
PSD forţează impozitarea progresivă în Pachetul 2. Câţi bani ar pierde românii cu salarii peste 10.000 de lei
Playsport.ro
Toate restricțiile medicale ale șoferilor, notate pe permisul de conducere. Noutăţi în Codul Rutier de care trebuie să ai habar
Evz.ro
Zi norocoasă pentru două zodii. Astrele se așează favorabil pentru ele
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Simona Halep a încălcat regulile familiei și a trecut un prag interzis în cultura machedonilor
Playtech.ro
Șoferii care nu-și plătesc amenzile riscă să rămână fără permis. Noi sancțiuni pregătite pentru românii datornici
Dailybusiness.ro
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
RomaniaTV
Salarii tăiate, care este noua limită stabilită de Guvern pentru aceşti funcţionari
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Imagini COLOSALE de la nunta anului în România. Cine sunt miliardarii care şi-au unit fastuos destinele
redactia.ro
Imagini de coșmar! Un tânăr grav rănit la Beach Please după ce a fost împins în public chiar de artistul lui preferat
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei
Comentarii
  • Sunt abonatul Hutanu Constantin, Plopeni Suceava.
    S-a defectat contorul electric.
    Cu cine si cum iau legatura?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
17 iulie 2025
17 iulie 2025