Zădărnicirea combaterii bolilor sau inconştienţa criminală?
Spitalului Mobil de la Leţcani Iaşi este de tip Rol 3. Acesta a costat 13,2 milioane de euro, 10 milioane de euro fiind contribuţia CJ Iaşi şi 3,2 milioane de euro contribuţia CJ Neamţ.
Spitalul deţine 256 de paturi din care 103 sunt paturi ATI. Dotările din secţia ATI sunt de ultimă generaţie şi includ, printre altele, monitoare, injectomate, infuzoare, regulatoare, perfuzoare, 62 de ventilatoare. Cu excepţia celor 5 paturi din zona Triaj şi a celor 5 paturi din zona Urgenţe, toate celelalte paturi au fost organizate în zone cu presiune negativă, fiind partic imposibilă dezvoltarea unor infecţii de tip nosocomiale.
Paşii precizaţi de Ministerul Sănătăţii au fost respectaţi corespunzator astfel încât, la data de 11 octombrie 2020, fostul ministru al Sănătăţii, domnul Tătaru, declara la o întâlnire ţinută la Prefectura Iaşi că, pe data de 16 octombrie 2020, Spitalul Mobil din Leţcani va primi primul pacient, în acel moment existand avizele de la toate instituţiile, începând cu Direcţia de Sănătate Publică şi sfârşind cu instituţiile competente care au acreditat funcţionarea, în condiţii de siguranţă şi securitate, a Spitalului Mobil de la Leţcani, cu menţiunea că avizul de la DSP Iaşi exista din luna septembrie 2020.
Până în luna ianuarie 2021, spitalul a funcţionat corespunzator, în circa 3 luni de zile, până pe data de 13 ianuarie 2021, fiind trataţi aici aproximativ 1000 de pacienţi . Spitalul a funcţionat ca secţie exterioară a Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi. La data de 13 ianuarie Spitalul Leţcani se va închide pentru câteva zile, urmând ca acolo se să efectueze lucrări de sterilizare şi dezinfectare plus lucrări de mentenanţă.
Din acel moment până în prezent, deşi numărul cazurilor a izbucnit din nou întrând în al patrulea val pandemic, deşi cazurile au început să devină hibridizate cu alte tulpini extrem de contagioase, deşi numărul paturilor ATI este insuficient în celelalte unităţi medicale COVID sau suport COVID şi deşi pacienţii care sunt dependenţi de terapie cu oxigen stau în camerele de gardă ale spitalelor aşteptând un ventilator liber, Spitalul modular de la Leţcani nu a mai funcţionat..
Închiderea Spitalului Mobil de la Leţcani, de fapt sabotarea Spitalului mobil şi mutarea liniei de gardă dintr-o unitate medicală unde puteau fi trataţi 103 pacienţi în regim de ATI la un simplu container de tir unde pot fi trataţi doar 12 pacienţi dependenţi de ATI nu poate reprezenta decât inconştienţa criminală sau zădărnicirea combaterii bolilor. Aş dori să întreb, în mod legitim, autorităţile, dacă au fost constatate 30 de neconformităţi în luna martie 2021, ce s-a făcut pentru înlăturarea acestora în ultimele 6 luni, dacă termenele de intervenţie recomandate erau de 30 de zile calendaristice?
De fapt, cui serveşte acest război în care victime sunt doar cetăţenii cărora le este garantat prin Constituţie, dreptul la sănătate şi tratament medical?