În urma erorii extrem de grave comise de Grupul de comunicare strategică prin care s-a raportat o rată de infectări exagerat de mare, viceliderul deputaților PSD, ieșeanul Silviu Macovei a reacționat ferm și a făcut o solicitare oficială pentru desecretizarea componenței acestei structuri aflate în subordinea Guvernului. Sâmbătă, 27 iunie, Grupul de comunicare strategică (GCS), responsabil de comunicarea evoluției pandemiei de COVID 19, a raportat în mod eronat 325 de noi cazuri la doar 1.800 de testări, ceea ce ar fi însemnat o rată de infectare de peste 18%! După câteva ore, GCS a revenit asupra comunicatului și au transmis că, de fapt, era vorba despre 12.000 de teste, nu 1.800.
Revoltat pe bună dreptate, deputatul Silviu Macovei afirmă că „necunoscuții dar inconștienții și incompetenții din Grupul de comunicare strategică-GCS (da, acei indivizi anonimi care tot anunță cazurile de COVID 19) au făcut o gafă monumentală pentru care ar trebui demiși, asta dacă PNL nu i-ar ține la secret din motive obscure! Mai mult, când au anunțat grozăvia asta, tot oficialii guvernamentali liberali au anunțat că „nu s-au putut colecta rezultatele de la 12 laboratoare din țară”! Păi, de ce ați mai dat publicității datele dacă nu aveați toate rezultatele??” se întreabă retoric Silviu Macovei.
Parlamentarul ieșean este hotărât să clarifice sursa erorilor de comunicare referitoare la COVID 19 pentru a nu se răspândi panică în mod inutil. „Gluma aceasta morbidă cu Grupul de comunicare strategică trebuie să înceteze! Solicit premierului Ludovic Orban să comunice public IMEDIAT următoarele:
– Cine sunt membrii acestui Grup de comunicare strategică și ce competențe au ei?
– Care este cadrul legislativ în baza căruia aceștia sunt anonimi?
– În ce cuantum este remunerația lunară sau pe ședință a acestor membri?
– Cine sunt cei responsabili de informarea eronată de sâmbătă care a stârnit panică în rândul populației? Solicit demiterea IMEDIATĂ a acestora!
– Care sunt procedurile și algoritmii de calcul și comunicare a numărului de cazuri noi?
– De ce se raportează doar numărul de testări, nu și numărul de persoane testate?”