Deputatul PSD Radu Cristescu scrie, pe Facebook, despre o declaraţie făcută cu mai mult timp în urmă de fostul purtător de cuvânt al SRI, colonelul Nicolae Ulieru, care ridica mari semne de întrebare la adresa lui Mihai Răzvan Ungureanu, fost premier, iar Radu Cristescu se întreabă, în context, dacă acesta a fost cumva recrutat de servicii de informaţii româneşti sau este în slujba şi serveşte interesele serviciilor de informaţii străine.
Redăm textul integral:
„Drum printre amintiri…
16 noiembrie 2009. Postul Realitatea TV, emisiunea „Realitatea zilei”, moderată de Răzvan Dumitrescu.
Prezent în studio, fostul purtător de cuvînt al SRI, colonelul Nicolae Ulieru, dezvăluiri zdrobitoare în direct:
„Mihai Răzvan Ungureanu – şi asta e o poveste care vine să îmi confirme anumite lucruri pe care le voi spune acum – a avut o ascensiune fulminantă pentru condiţia lui de tânăr istoric anonim de la Iaşi. A fost adus de Pleşu secretar de stat în MAE, a rămas secretar de stat şi în Guvernul Năstase, apoi a fost numit ministru de externe de către liberalul Călin Popescu Tăriceanu, recuzat de acesta pentru că nu i-a dat nişte documente, şi după ce a fost recuzat de premier, preşedintele l-a numit şeful SIE. Eu, când am auzit numirea lui MRU la SIE, am avut o tresărire. Am spus „oare preşedintele chiar nu ştie cine e omul ăsta, sau SRI nu l-a informat?”.
Dacă nu a fost informat preşedintele sau nu ştie, merg şi eu pe blat şi spun: „Da, domne, omul corespunde, din anumite puncte de vedere”. Dar înainte de a fi secretar de stat, MRU a avut, ca istoric la Iaşi, o poveste, un scandal care l-a scos din anonimat. El a făcut o conferinţă de presă în care a denunţat faptul că un ofiţer de la secţia judeţeană a SRI a încercat să îl racoleze. Şi ca urmare a acestei conferinţe de presă s-a constituit o celulă de criză în cadrul SRI, care a hotărât să îl demită pe ofiţerul respectiv, iar purtătorul de cuvânt din vremea aia, Nicolae Ulieru, să dea un comunicat care să condamne practicile nelegale ale acelui ofiţer.
Relevanţa e următoarea, că acel ofiţer nu a fost un ageamiu. El a încercat recrutarea lui MRU pe nişte motive foarte întemeiate. Iar sacrificarea acelui ofiţer a fost făcut la dorinţa expresă a unui serviciu străin şi stat străin.
Dacă eu, cetăţeanul Popescu, cad cu tronc unui serviciu străin pentru că sunt simpatic şi mă descurc bine în lume, când eu păţesc un asemenea necaz e normal ca acel serviciu să intervină şi la serviciul similar din România, respectiv la SRI.
Dacă Comisia parlamentară de control a SRI sau SIE vrea să mă asculte, aş putea spune lucruri interesante”.
Nu l-a ascultat nimeni, din păcate…
În acel moment, MRU era directorul în funcțiune al SIE. Dezvăluirile unui nume extrem de greu și de respectat din SRI nu i-au clintit un fir de păr. A rămas încă trei ani la post, pînă cînd Băsescu l-a numit prim-ministru, preț de cîteva luni. După demitere, și-a făcut partid și a devenit senator de Arad, după o redistribuire cam controversată, zic gurile rele. În 2014, devine prim-vicepreședinte al PDL.
După un an, un alt președinte, Klaus Iohannis, îl ia în postul de consilier prezidențial, apoi îl numește iar la șefia SIE.
La jumătatea lui septembrie 2016, DIICOT anunță că urmează să vină datele interogării, în Israel, a liderilor Black Cube.
Cîteva zile mai tîrziu, are loc demisia ne-explicată a lui Mihai Răzvan Ungureanu de la SIE. Coincidență?
Și totuși, pe cine are în spate acest etern Hopa-Mitică al politicii și al serviciilor astfel încît cade mereu cu zgomot, dar la fel de des e recuperat în posturi înalte? Măcar sunt ai noștri? Ori ai altora?”, scrie Radu Cristescu.