Este de-a dreptul suspect modul în care deputatul PSD Iași, Vasile Cîtea, a reușit să obțină un împrumut de 100.000 de lei de la Raiffeisen Bank, cu data scadenței stabilită în 2028. Această tranzacție ridică mari semne de întrebare, având în vedere că împrumutul depășește cu aproape patru ani durata mandatului său de deputat, care se încheie la sfârșitul anului 2024.
- Deputatul Vasile Cîtea pare să aibă probleme mari de memorie
- În prima declarație de avere din 2024, depusă în aprilie, a ”uitat” să-și treacă creditul bancar luat în 2023
- Două luni mai târziu, în luna iunie, și-a rectificat declarația de avere trecând suma de bani împrumutată.
- Nu știm cum stă treaba la parlamentari, dar putem fi de acord că în condiții normale, niciun român nu ar ”uita” de o datorie de aproximativ 20.000 de euro.
- Pe rețelele de socializare pozează ca fiind patriot. Când Austria a refuzat România în Schengen a îndemnat Guvernul României să aplice sancțiuni. Nimic nu l-a reținut să facă un împrumut de la o bancă cu capital austriac.
În timp ce numeroși români sunt obligați să prezinte o mulțime de documente și să demonstreze capacitatea de a-și plăti ratele pentru a obține un credit bancar, deputatul PSD Iași, Vasile Cîtea, pare să beneficieze de tratament preferențial. Cîtea a reușit să obțină un împrumut de 100.000 de lei de la Raiffeisen Bank fără să fie supus, teoretic, acelorași rigori birocratice. Această situație ridică serioase întrebări despre echitatea și corectitudinea procesului de acordare a creditelor în România.
Deputatul PSD Iași, Vasile Cîtea a obținut un împrumut de 100.000 lei de la Raiffeisen Bank până în 2028 chiar dacă contractul de muncă i se termină în 2024
Într-o mișcare care stârnește ample controverse și ridică semne de întrebare asupra echității financiare, deputatul PSD Iași, Vasile Cîtea, a obținut un împrumut de 100.000 de lei de la Raiffeisen Bank, cu data scadenței stabilită în 2028. Aceasta, în ciuda faptului că mandatul său de deputat se încheie la sfârșitul anului 2024, adică cu patru ani înainte de termenul de rambursare a creditului (conform surselor noastre, Vasile Cîtea nu ar mai prinde un log eligibil pe lista de Camera Deputaților). Situația este cu atât mai suspectă, cu cât cetățenii obișnuiți se confruntă cu o birocrație rigidă și cerințe stricte pentru a obține credite bancare.
În mod obișnuit, băncile solicită o serie de documente care să demonstreze capacitatea de plată pe termen lung a solicitanților. În cazul lui Vasile Cîtea, însă, pare că aceste reguli nu s-au aplicat. Tratamentul preferențial de care a beneficiat deputatul ridică întrebări legitime despre posibile favoruri politice și integritatea procesului de creditare.
Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru un credit bancar de la Raiffeisen
Mandatul de parlamentar al lui Vasile Cîtea se încheie în decembrie 2024, moment în care va rămâne fără loc de muncă și, implicit, fără nicio sursă de venit. Conform declarației de avere, singurul venit al lui Vasile Cîtea provine din activitatea sa desfășurată în Parlamentul României, puțin peste 137.000 de lei. Deși deține diverse funcții, inclusiv cea de președinte al Federației Române de Box, aceste poziții nu sunt remunerate sau nu apar în declarația de venit ca fiind generatoare de venituri.
Această situație face că împrumutul de 100.000 de lei obținut de la Raiffeisen Bank, cu scadență în 2028, să fie și mai problematic. Fără o sursă clară și stabilă de venit după încheierea mandatului, capacitatea lui Cîtea de a rambursa împrumutul este extrem de incertă. În mod normal, băncile evaluează atent capacitatea financiară a unui solicitant de credit pe întreaga perioadă de rambursare.
Pe site-ul Raiffeisen Bank sunt câteva condiții esențiale și obligatorii în obținerea creditului bancar: Criterii minime de eligibilitate
- Vârstă între 21 și 65 de ani (la terminarea creditului).
Trebuie să ai venit net minimum 370 Euro (echivalent în Lei).
Trebuie să fi lucrat minimum 3 luni de zile la locul de muncă actual.
Fără credite executate sau rambursate cu întârzieri mari și repetate.
Îndeplinirea tuturor criteriilor menționate nu conferă clientului dreptul implicit la acordarea creditului.
Banca își rezervă dreptul de a respinge cererea de credit fără a prezenta detaliat motivele. - Documente necesare
- Ai nevoie doar de actul tău de identitate și să semnezi acordul de consultare a veniturilor din baza de date ANAF.
Pot exista situații în care se solicită documente de venit pentru acordarea creditului.
Banca are dreptul de a solicita documente justificative ale venitului, pentru îndeplinirea cerințelor de prudențialitate specifice activității bancare.
Varianta de creditare oferită de Raiffeisen Bank SA este orientativă și nu constituie oferta fermă de creditare, Raiffeisen Bank SA poate să nu aprobe creditul și să nu acorde creditul solicitat.
Există totuși probabilitatea în care deputatul PSD Iași, Vasile Cîtea ar fi apelat la un girant care să garanteze creditul de 100.000 de lei luat de la Raiffeisen Bank. În contextul menționat anterior apare o întrebare esențială: Cine ar gira o persoană care va rămâne fără loc de muncă începând cu sfârșitul anului 2024?
Nenea boxeru cat mai ai pana la pensia aia babana si speciala sa ne lasi si sa te ducu drakului!