Prima pagină » Local » Deputatul PSD Iași Camelia Gavrilă cere deblocarea actului cultural de la Guvernul României. Demnitarul arată că Ministerul Culturii nu a demarat niciun proiect în pandemia de coronavirus
Deputatul PSD Iași Camelia Gavrilă cere deblocarea actului cultural de la Guvernul României. Demnitarul arată că Ministerul Culturii nu a demarat niciun proiect în pandemia de coronavirus

Deputatul PSD Iași Camelia Gavrilă cere deblocarea actului cultural de la Guvernul României. Demnitarul arată că Ministerul Culturii nu a demarat niciun proiect în pandemia de coronavirus

22 mai 2020, 04:00,
Vlad Rotaru în Local

Deputatul ieșean PSD Iași Camelia Gavrilă a acuzat Guvernul României, în speță Ministerul Culturii, de faptul că în această perioadă nu mai promovează evenimentele artistice și culturale. Parlamentarul ieșean susține că actualul Guvern a uitat de evenimentele culturale, chiar în contextul pandemiei de coronavirus

Deputatul social-democrat Camelia Gavrilă a prezentat în această perioadă o serie de aspecte legate de lipsa proiectelor culturale inițiate de Guvernul României, prin Ministerul Culturii. Parlamentarul ieșean a menționat faptul că data de 21 Mai a fost desemnată drept Ziua mondială pentru diversitate culturală, dialog și dezvoltare, o sărbătoare importantă pentru comunitatea europeană. Aceasta este o zi care promovează diversitatea culturală, completată de respectarea ideii de diversitate, bogăție și expresie culturală multiplă. Deputatul ieșean a menționat că se urmărește încurajarea dialogului intercultural.

„Coeziunea socială, valoare importantă respectată de Uniunea Europeană, se va putea realiza doar prin schimbul de idei, opinii, prin dialogul constant între comunități, între popoare, prin respectul reciproc pentru identitatea culturală a fiecăruia. Săptămâna aceasta, celebrarea valorilor culturale a început cu ziua de 18 Mai, cunoscută încă din 1977 drept Ziua internațională a muzeelor, context de a reitera importanța acestor instituții pentru valorificarea potențialului cultural românesc. Nu întâmplător tema anului este «Muzee pentru Egalitate: Diversitate și Incluziune», ca posibilitate de a crea experiențe pentru oameni diferiți, din întreaga lume, din categorii sociale diverse”, a menționat deputatul Camelia Gavrilă.

Deputatul Camelia Gavrilă se arată îngrijorată de activitatea slabă a Ministerului Culturii

Parlamentarul PSD Iași, prof. dr. Camelia Gavrilă, a mai menționat și faptul că actuala conducere a Ministerului Culturii are o activitate extrem de sumară și pasivă față de evenimentele din această perioadă.

„Este firesc să analizăm evoluțiile și strategiile domeniilor de viață socială, economică sau culturală din perspectivă parlamentară. De aceea semnalez ezitări, dificultăți sau derapaje ale guvernării. Dacă săptămâna trecută vorbeam despre inabilitatea unui ministru ce deține un portofoliu extrem de important pentru dezvoltarea României – agricultura, de această dată constatările se referă la un domeniu cu valoare identitară profundă. Și aici observăm absența nemotivată din spațiul public, de pe ordinea de zi, a proiectelor importante, a Ministerului Culturii, condus, se pare, cu mare dificultate și lipsă de soluții creative”, a mai adăugat Camelia Gavrilă.

Parlamentarul PSD Iași a cerut explicații de la Guvernul României

Demnitarul ieșean a menționat că această săptămână ar fi trebuit să reunească o paletă largă de activități, dezbateri, concursuri etc., însă Guvernul României nu a demarat niciun proiect de acest gen.

„Am fi dorit să vedem un minister preocupat de promovarea unor instrumente pentru diversificarea și valorizarea modalităților de educație culturală pentru tineri sau adulți, în format virtual, de proiecte care să includă promovarea culturii minorităților naționale sau a valorilor europene. Din păcate, în stilul cunoscut deja, la nivelul echipei liberale de guvernare, absența este cuvântul de ordine și de această dată. Discursurile sunt fără idei relevante și trimitere la fapte concrete, declarațiile de tipul unei recente postări a ministrului Culturii anunță sumar continuarea seriei dezbaterilor”, a adăugat deputatul Camelia Gavrilă.

Vicepreședintele Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților susține că Ministerul Culturii nu are inițiative

Prof. dr. Camelia Gavrilă, vicepreședinte al Comisiei de învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților, a cerut ca Ministerul Culturii și cel al Educației să revizuiască deciziile luate.

„În această perioadă, marile muzee ale lumii și instituțiile culturale propun tururi virtuale, iar accesul este gratuit de cele mai multe ori, la cultură, în spațiul online, mai ales prin activități educative pentru tineri, elevi și studenți. Ne întrebăm retoric dacă există și propuneri, inițiative ale ministrului Culturii. Vorbim totuși de un portofoliu important, cu un buget rezonabil pentru anul calendaristic 2020, buget ce trebuia reorientat în noile condiții sociale spre alte tipuri de activități și campanii, adaptabile la mediul virtual”, a precizat prof. dr. Camelia Gavrilă.

Deputatul PSD Iași susține că Guvernul a izolat actul cultural în România

Demnitarul ieșean Camelia Gavrilă a menționat că Executivul a reușit să izoleze și cultura în toată această perioadă a pandemiei de COVID-19.

„Contextul pandemic nu a reprezentat doar o izolare fizică, ci și o izolare culturală, care a însemnat o ruptură bruscă și neașteptată între studenți, elevi și experiențe culturale semnificative. Nu există programe dedicate, la interferență între educație și cultură, digitalizarea domeniului cultural este lentă și multe dintre tururile virtuale nu sunt accesibile de pe telefon. Discutăm despre lipsa unor aplicații complexe, în care să fie cuprinse toate instituțiile culturale din România și accesul online, gratuit, la informații de interes, suspendarea programului cu publicul la bibliotecile clasice trebuie substituită prin dezvoltarea și promovarea Bibliotecii Digitale Naționale. Lipsa unor campanii de cunoaștere și explorare a specificului cultural românesc, a elementelor relevante de patrimoniu material sau spiritual, ținând cont de prezența tinerilor, în această perioadă, în mediul online. De asemenea, mai discutăm despre sinteze, deschideri, prezentări ale valorilor spirituale, culturale ale minorităților din spațiul românesc”, a conchis prof. dr. Camelia Gavrilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025