Deputatul PMP Petru Movilă prezintă realitatea din spatele spitalului mobil pentru bolnavii de Covid-19 de la Leţcani. La această oră, deputatul Petru Movilă, preşedintele organizaţiei judeţene PMP Iaşi susţine o serie de declaraţii cu privire la situaţia spitalului mobil pentru bolnavii de Covid-19 de la Leţcani. Parlamentarul ieşean va prezenta aspecte ce ţin de implemetarea acestui proiect întârziat de Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi şi al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eurones, în valoarea de 13,4 mil de euro.
Nici până la această oră, firma turcă SDI Global LLC din Ankara nu a furnizat restul echipamentelor medicale în afara celor 13 containere aduse la sfârşitul lunii mai a acestui an. Deşi au avansat termene peste termene niciunul din acestea nu a fost respectat, Maricel Popa invocând mereu carantina din Turcia fără a explica care este realitatea din spatele acestui eşec răsunător al mandatului său.
Ilegalitatea achiziției spitalului mobil de la Lețcani poate fi constatată de Curtea de Conturi
Odată cu dovada că acea comisie de evaluare a fost constituită ilegal, Maricel Popa poate fi tras la răspundere. În calitatea sa de președinte al ADI Euronest, el a dispus constituirea comisiei respective. De asemenea, și Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, partenerul lui Popa din această afacere, poate fi tras la răspundere. Ambele consilii județene au contribuit cu fonduri la achiziția unității medicale. Constatarea faptelor se va face prin Curtea de Conturi a României alături de Agenția Națională pentru Achiziții Publice. Conform art. 226 din Legea 98/2016 al achizițiilor publice, constararea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se realizează de către persoane împuternicite în acest scop de Curtea de Conturi a României, respectiv Agenția Națională pentru Achiziții Publice, în funcție de instituția care face constatarea abaterii.
De asemenea, la articolul 2 se arată că aplicarea sancțiunii cu amendă contravențională se prescrie în termen de 36 de luni de la data săvârșirii faptei.
Concret, Curtea de Conturi trebuie să se autosesizeze pentru a demara o anchetă asupra modului cum a fost constituită comisia de evaluare prin ordinul lui Maricel Popa. Cum achiziția de 13,2 milioane de euro s-a făcut ilegal, președintele Consiliului Județean Iași trebuie tras obligatoriu la răspundere.
Consilierii județeni PNL Iași vor cere explicații de la Maricel Popa, după constatarea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice
Consilierii județeni au arătat că răspunsul Agenției Naționale pentru Achiziții Publice este unul extrem de clar și că Maricel Popa trebuie să dea explicații.
„Am făcut o solicitare la ANAP prin care am cerut un punct de vedere legat de modul prin care a fost constituită comisia respectivă pentru achiziția spitalului mobil. Răspunsul a fost fără echivoc. Din cadrul comisiei nu pot face parte persoane care nu au relații contractuale cu unitatea contractantă. Ca urmare a răspunsului, se ridică mai multe întrebări. Legea prevede într-o primă fază doar măsura contravenției în astfel de cazuri. Noi o să cerem clarificări în cadrul ședinței de plen a Consiliului Județean. Vom analiza în cadrul grupului de consilieri județeni toate aceste informații. În funcție de răspunsurile pe care le vom primi, o să vedem cum acționăm în continuare. Nu este normal să se facă această achiziție fără respectarea legii”, a menționat Romeo Vatră, liderul grupului de aleși județeni PNL.
Firmele participante la licitația pentru furnizarea spitalului mobil au acuzat favorizarea turcilor de la SDI Global LLC
Pe lângă toate aceste aspecte, și firmele care au participat la licitația pentru furnizarea spitalului de la Lețcani au acuzat modul fraudulos prin care turcii de la SDI Global LLC au fost desemnați câștigători. Atât reprezentanții firmei Koombo Prodsya SRL din Slatina, județul Olt, cât și indienii de la Rhymer Infrastructures and Projects PVT. LTD au dezvăluit rând pe rând cum firma turcă a fost favorizată, deși nu îndeplineau criteriile. Cu toate acestea, comisia controată de Maricel Popa a acceptat oferta firmei din Turcia. Se poate ajunge, în loc de cele 20 de zile promise pentru livrarea echipamentelor, la un total de 60 de zile, în calcul fiind luată și obținerea tuturor avizelor pentru ca spitalul mobil pentru tratarea pacienților cu COVID-19 de la Lețcani să poată funcționa.