Deputatul PMP, Petru Movilă, anunţa o importantă victorie dusă pentru persoanele cu handicap. În cursul zilei de miercuri, 29 iulie 2020, în Parlament s-a votat o lege care permite persoanelor cu dizabilităţi să poată lucra din nou în unităţi protejate.
Deputatul Petru Movilă explica faptul că s-au purtat negocieri cu toate partidele politice şi ca legea, care a fost inititata de deputatul ieşean, a trecut de Camera Deputaţilor.
” Persoanele cu dizabilităţi pot lucra din nou în unităţi protejate!
După nenumărate demersuri şi discuţii cu reprezentanţii tuturor partidelor politice, în cursul zilei de ieri, plenul Camerei Deputaţilor, for decizional, a votat cu o majoritate covârşitoare modificarea Legii 448/2006 privind protecția şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Ca urmare a proiectului de lege iniţiat de mine, la propunerea dnei Angela Achiţei, preşedinte ADV România, persoanele cu dizabilităţi pot lucra din nou în unităţi protejate!
Proiectul de lege a venit să corecteze inechităţile produse prin Ordonanţa 60/2017 care a dus la închiderea a peste 700 de unităţi protejate care au rămas fără piață de desfacere, în mai puțin de o lună. În aceste unități protejate, lucrau aproximativ 4000 de persoane, din care 2000 de persoane cu dizabilități și pentru care nu s-a asigurat nici o soluție care să atenueze șocul pierderii locului de muncă, conform statisticilor prezentate de către Centrul de Dezvoltare Socială și Fundația ”Alături de Voi” România. Prin ordonanța adoptată în 2017 s-a dublat cota impusă angajatorilor care nu aveau 4% persoane cu dizabilități angajate, de la jumătate de salariu minim brut pe economie la un salariu integral. Acest lucru nu doar că nu a stimulat angajarea, ci a redus numărul de persoane cu dizabilități angajate. Angajatorii, fără servicii de suport pentru pregătirea persoanelor cu dizabilități pentru piața muncii, au preferat plata taxei în locul angajării.
Ca urmare a acestor decizii, au fost închise unitățile protejate autorizate din lipsă de comenzi din partea angajatorilor care optau pentru achiziția de produse și servicii în cuantumul cotei pe dizabilitate, deşi acestea aveau un rol de tranziție a persoanelor cu dizabilități spre piața muncii sau crearea de locuri de muncă protejate pentru persoanele greu ocupabile.
O persoană cu dizabilitate trebuie să fie integrată în piața muncii, să aibă independență financiară și să contribuie la viața comunității. Cred cu tărie, că dizabilitatea poate fi o abilitate și o oportunitate pentru piața muncii din România. Acest proiect de lege a corectat o nedreptate care a fost făcută sectorului de unităţi protejate, în special celor care realizau produse și servicii prin activitatea directă a persoanelor cu dizabilități angajate în aceste entități. Le mulțumesc mult tuturor colegilor care au susținut acest demers şi în special dnei Angela Achiţei, preşedintele ADV România care a iniţat acest demers.
”La 3 ani de la implementare, cifrele oficiale, arata ca ordonanța nu și-a atins scopul, ci dimpotrivă a contribuit la scăderea numărului de persoane cu dizabilități care au un loc de muncă de la 17,56% (august 2017) la 7,72% (decembrie 2019). Ordonanța, doar a generat colectarea unor sume mari la bugetul de stat prin dublarea taxei pe dizabilitate pentru angajatori – aproximativ 500 mil de Euro au fost colectate la bugetul de stat, doar în 2019. Însă din păcate, aceste fonduri nu au fost direcționate către programe care să susțină angajarea și ocuparea persoanelor pe piața muncii. Nici un concurs special de angajare a persoanelor cu dizabilități în instituții publice, nu a fost derulat, așa cum obliga ordonanța. Mulțumim mult deputaților și senatorilor care au susținut demersul, guvernului care a avizat favorabil inițiativa, federațiilor FONSS, RÂSE, DizabNet și persoanelor cu dizabilități care au luptat pentru dreptul la muncă și incluziune socială”, completează Angela Achiței, președinte ADV România.” se arată în postarea publicată de Petru Movilă pe Facebook.