Prima pagină » Local » Deputatul ieșean, Petru Movilă: „Iaşul, centru universitar de paliaţie“
Deputatul ieșean, Petru Movilă: „Iaşul, centru universitar de paliaţie“

Deputatul ieșean, Petru Movilă: „Iaşul, centru universitar de paliaţie“

25 aug. 2020, 16:15,
Cristian ZAVASTIN în Local

Deputatul ieșean, Petru Movilă, susține că Ministerul Sănătăţii va aproba ordinul prin care Iașul va fi inclus în cadrul programului de pregătire în vederea obținerii atestatului de îngrijiri paliative pentru medici şi personalul medical.

„În câteva zile, Ministerul Sănătăţii va aproba ordinul prin care centrul universitar Iași va fi inclus în cadrul programului de pregătire în vederea obținerii atestatului de îngrijiri paliative pentru medici şi personalul medical, ceea ce este un lucru foarte important atât pentru mediul universitar ieşean cât şi pentru cel sanitar“, scrie Petru Movilă pe pagina sa de Facebook.

Deputatul ieșean, Petru Movilă: „Iaşul, pe primul loc la nivel naţional ca număr de paturi destinate îngrijirii paliative“

Deputatul ieșean menționează că care Iaşul are cel mai mare număr de internări pentru îngrijiri paliative din regiune.

„Noua instituţie a prins viaţă ca urmare a demersurilor făcute de la începutul anului la MS, împreună cu specialiştii din domeniu, care au arătat necesitatea obţinerii acestui atestat în condiţiile în care Iaşul are cel mai mare număr de internări pentru îngrijiri paliative din regiune.

Decizia este argumentată şi de faptul că există un număr de 522 paturi de îngrijiri paliative în unităţi sanitare cu paturi, ceea ce plasează judeţul Iaşi pe primul loc la nivel naţional ca număr de paturi destinate îngrijirii paliative. Pentru cei care îşi aduc aminte, în 2007, la Paşcani, la Spitalul Municipal a fost înfiinţată prima structură medicală de stat pentru îngrijiri paliative“, menționează Petru Movilă.

Servicii medicale mai bune pentru pacienţi

Mai mult, deputatul PMP consideră că obţinerea atestatului de îngrijiri paliative pentru medici va însemna servicii medicale mai bune pentru pacienţi.

„Centrul universitar Iaşi dispune de întreaga infrastructură logistică şi de resurse umane necesare bunei desfăşurări a programului de pregătire în vederea obţinerii atestatului de îngrijiri paliative pentru medici, ceea ce în realitate înseamnă servicii medicale mai bune pentru pacienţi“, mai scrie Petru Movilă pe pagina sa de Facebook.

Apel către autoritățile locale pentru Institutul de Boli Cardiovasculare

Altfel, deputatul ieșean Petru Movilă face apel la autoritățile locale pentru căutarea unei noi locații pentru Institutul de Boli Cardiovasculare.

„Institutul de Boli Cardiovasculare trebuie să îşi găsească o nouă casă. De la începutul anului am făcut demersuri, alături de reprezentaţii IBCV, pe lângă Ministerul Sănătăţii să identificăm o locaţie adecvată pentru un spital pe măsura cerinţelor şi standardelor europene precum şi finanţarea necesară ca acesta să poată fi construit în cel mai scurt timp. Din cauza piedicilor actuale apărute ca urmare a unor divergenţe privind locaţia de la Miroslava, cel mai probabil locaţia viitorului IBCV va fi pe teritoriul Municipiului Iaşi, în apropierea spitalului regional de urgenţe.

De aceea, fac un apel public către factorii decidenţi la nivel local să găsească o cale de comunicare corectă, un consens cu privire la locaţia Institutului de Boli Cardiovasculare, pentru că, necesitatea construirii unui nou spital este vitală. Trebuie identificată în cel mai scurt timp posibil soluţia corectă pentru că Ministerul Sănătăţii are toată disponibilitatea, inclusiv cea financiară, să susţină acest proiect. Ţine doar de noi să îl putem concretiza şi de aceea cred că este momentul să nu mai aruncăm vina pe alţii, ci să ne asumăm şi să rezolvăm”, a declarat liderul PMP, Petru Movilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`