Prima pagină » Actualitate » Deputatul AUR Marius Ostaficiuc: „Statul își bate joc de performanța sportivilor. Se retrag bursele tinerilor aflați la început de drum” (P)
Deputatul AUR Marius Ostaficiuc: „Statul își bate joc de performanța sportivilor. Se retrag bursele tinerilor aflați la început de drum” (P)

Deputatul AUR Marius Ostaficiuc: „Statul își bate joc de performanța sportivilor. Se retrag bursele tinerilor aflați la început de drum” (P)

07 aug. 2024, 12:33,
în Actualitate

Ministerul Educației a decis să taie jumătate din bursele de merit și de excelență acordate elevilor care iau premii la concursuri sportive. De la începutul noului an școlar vor fi recompensați cu câteva sute de lei lunar numai câștigătorii competițiilor organizate de inspectoratele școlare și cele internaționale. Decizia Ministerului Educației va afectate câteva mii de copii aflați la începutul carierei sportive. Acest lucru a fost aspru criticat de reprezentanții spectrului politic al Opoziției.

„Așa înțelege statul român să susțină tinerii aflați la început de carieră, tăindu-le de la bun început bursele pe care aceștia ar trebui să le primească. Statul ar trebui să-i susțină pe acești tineri, însă o face exact invers. Guvernanții schimbă criteriile din mers, susținând că nu mai sunt suficienți bani la buget pentru a susține mii de tineri din școliile și liceele cu profil sportiv, pe cei care participă la diferite competiții. Cred că este o atitudine total greșită și cred că acest lucru trebuie revizuit. Statul nu trebuie să-și bată joc de acești copii, ci dimpotrivă, trebuie să le ofere toate condițiile pentru a-i încuraja să facă performanță”, a susținut parlamentarul ieșean AUR Marius Ostaficiuc.

Acesta a menționat și faptul că statul ar trebui să susțină tinerii care fac sport, mai ales în condițiile în care majoritatea dintre ei se antrenează în condiții vitrege.

„Toți politicienii au ieșit recent cu felicitări pentru sportivii români care au obținut performanțe la Jocurile Olimpice. Asta în ciuda faptului că toți se antrenează în țară în condiții vitrege, fără baze sportive de calitate. În aceste condiții, de ce se taie aceste burse copiilor care caută să facă performanță, care vor să reprezinte România la cel mai înalt nivel. Statul vrea să dea burse doar celor care obțin premii la campionatele naționale și cele internaționale și taie din start fondurile celorlalți sportivi. Și vorbim de sume de doar câteva sute de lei de sportiv, care pentru unii din ei sunt importanți, pentru cei aflați la început de carieră”, a precizat deputatul AUR Marius Ostaficiuc.

În plus, deputatul ieșean a mai precizat și faptul că România are o istorie nedorită în a-și bate joc de tinerii sportivi, lucru care trebuie să se schimbe.

„Cum poți stimula un tânăr aflat la început de drum, venit poate din mediul rural, pentru care sportul este o evadare, un lucru care îl poate ridica? În nici un caz tăindu-i bursa aceea de câteva sute de lei pe niște criterii subiective pe care experții din educație și din Guvern le-au făcut pe repede înainte”, a mai spus Marius Ostaficiuc, deputat AUR Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *