Prima pagină » Actualitate » Deputatul AUR de Iaşi, Mihail Albișteanu la BZI LIVE: „Această lege a lui Zelenski dă în cap învăţământului în limba română”
Deputatul AUR de Iaşi, Mihail Albișteanu la BZI LIVE:

Deputatul AUR de Iaşi, Mihail Albișteanu la BZI LIVE: „Această lege a lui Zelenski dă în cap învăţământului în limba română”

19 ian. 2023, 20:30,
în Actualitate

Joi, 19 ianuarie 2023, în studioul BZI LIVE a fost invitat deputatul AUR de Iaşi, Mihail Albișteanu, ce a discutat despre Legea minorităţilor din Ucraina, promulgată de preşedintele Volodimir Zelenski.

Practic, dupa tot sprijinul acordat refugiaților ucraineni de catre români, aceasta ne e rasplata.

Mihail Albișteanu la BZI LIVE

Deputatul AUR de Iaşi, Mihail Albișteanu, a discutat la BZI LIVE despre legea minorităţilor din Ucraina, promulgată de preşedintele Volodimir Zelenski, în contextul în care, de la izbucnirea războiului şi până în ziua de astăzi, românii au fost primii care le-au sărit în ajutor ucrainenilor.

„Este bine că îi ajutăm pe ucraineni. Atâta timp cât nu îi pui pe ei înaintea cetățenilor români. Dar în momentul în care ai adus cea mai mică critică guvernului de la Kiev, ţi se spune că nu e momentul sau eşti putinist. Problema este următoarea. Nu se poate să nu spui adevărul despre românii din Ucraina. Atâta timp cât românii se poartă corect cu partea ucraineană, în condițiile în care ani de zile autoritățile de la Kiev s-au purtat mizerabil cu Romania.

Este inacceptabil ca, în disprețul oricarei legi internaţionale, în disprețul bunei vecinătăţi, guvernul ucrainean să manifeste o politică de discriminare și de asimilare etnică faţă de românii din Ucraina.

Această lege a educației promulgată de catre Zelenski, prin care practic se dă în cap învăţământului în limba română, dar si de presiunile absolut de nedescris pe care autoritățile ucrainene le fac la adresa preoților români din Ucraina. Preoţii români sunt ameninţaţi, li se pune cuțitul la gât, să nu mai vorbească, să nu mai țină slujbele în limba română şi sunt obligaţi să traducă slujbele în limba ucraineana”, a spus Mihail Albișteanu.

Mihail Albișteanu:”Dispreţul general pe care Ucraina l-a avut întotdeauna faţă de România”

De asemenea, deputatul AUR de Iași a amintit de disprețul ucrainenilor fata de români, ce datează de zeci de ani… de această concurență inexplicabilă între cele două popoare… La care se pare, nimeni din guvernul României nu reacționează. Practic, am ajuns sa fim calcati în picioare și să se profite de pe urma noastră.

„Păi haideti să ne amintim de procesul dintre Ucraina şi România, referitor la platforma continentală de la Marea Neagră, Insula Serpilor. Sa ne amintim că Ucraina, în totală nesimţire a vrut să ne distrugă tot ce a însemnat economia Romaniei legat de Delta Dunării…

Românii din Ucraina, românii din sudul Basarabiei persecutați… Dispreţul general pe care Ucraina l-a avut întotdeauna faţă de România… Iar noi am şters cu buretele, am întors obrazul şi am ajutat ucrainenii. Şi care ne este mulţumirea?

Aşa te porţi cu cineva care este foarte slab. Președintele şi guvernarea nu fac nimic. România a avut şi până acum metode de presiune față de ucraineni, dar nu le-au folosit.

Acum au nevoie de mai mult. Căi de acces. România are n metode să impună metode de presiune asupra Ucrainei, dar nu face nimic.

Iar preşedintele Iohannis este sub orice critică. Sub două reprize de somn şi după o sesiune de ski mai dă o declaraţie”, a spus deputatul AUR de Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *