Prima pagină » Actualitate » Deputatul AUR de Iași, Mihail Albișteanu: „Credite acordate prin folosirea identității altor persoane”
Deputatul AUR de Iași, Mihail Albișteanu: „Credite acordate prin folosirea identității altor persoane”

Deputatul AUR de Iași, Mihail Albișteanu: „Credite acordate prin folosirea identității altor persoane”

23 oct. 2024, 10:24,
în Actualitate

Deputatul AUR de Iași, Mihail Albișteanu, i-a cerut explicații ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, cu privire la creditele acordate prin folosirea identității altor persoane.

„Creditele solicitate și acordate pe baza furtului de identitate reprezintă o realitate tot mai frecventă și îngrijorătoare. Tot mai multe persoane descoperă, în urma primirii înștiințărilor de plată, că ar fi contractat credite la anumite instituții financiare nebancare. Datele personale și identitatea acestora au fost folosite în scopul obținerii a diverse sume de bani cu titlu de împrumut. Un aspect ce trebuie menționat în legătură cu acest fenomen îngrijorător este cel referitor la procedurile care presupun verificarea identității întreprinse de către instituțiile financiare nebancare. Condițiile facile în care pot fi acordate astfel de credite și procedura simplistă reprezintă deficiențe majore în desfășurarea activității acestor entități. Creditele sunt acordate prin folosirea identității și a datelor altor persoane, acestea fiind nevoite să demonstreze că nu au formulat o astfel de solicitare.

Se impune o reglementare clară și mult mai puțin permisivă în cazul modului de acordare a creditelor de către instituțiile financiare nebancare, cu accent pe asigurarea unor mijloace eficiente de protecție împotriva unor astfel de practici infracționale. Având în vedere cele expuse mai sus:

1. Ce măsuri specifice veți întreprinde pentru a împiedica astfel de activități infracționale?
2. Cum veți asigura protecția și cum veți sprijini persoanele care sunt victime ale acestor practici?”, a transmis deputatul AUR de Iași, Mihail Albișteanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`