Deputatul AUR de Iași, prof. Mihail Albișteanu a cerut, in Camera Deputaților (ședința din 28 octombrie 2024): „Declararea nulităţii Acordului privind cooperarea în domeniul securităţii între România şi Ucraina, semnat la Washington, la 10 iulie 2024…”. Astfel, vorbim de o solicitare care pune maro semne de întrebare în legătură cu un acord, pe fondul războiului din țara vecină, cu Ucraina și având în vedere faptul că drepturi ale românilor locuitori în acest stat precum cel la Limbă și Credința nu sunt recunoscute! Redăm, mai jos, declarația completă a deputatului Albișteanu:
Ședința Camerei Deputaților – Parlamentul României din 28 octombrie 2024
„În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Comisia pentru politică externă a fost sesizată, spre dezbatere în fond, cu Propunerea legislativă pentru declararea nulităţii Acordului privind cooperarea în domeniul securităţii între România şi Ucraina, semnat la Washington, la 10 iulie 2024, transmisă cu adresa Pl-x 397din 1 octombrie 2024 şi înregistrată cu adresa nr. 4c-16/58 din 1 octombrie 2024.
Camera Deputaţilor este primă Cameră sesizată.
Pentru întocmirea prezentului raport, membrii Comisiei pentru politică externă au examinat propunerea legislativă, expunerea de motive, avizul negativ al Consiliului Legislativ, avizul nefavorabil al Consiliului Economic Social, avizul negativ al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi punctul de vedere negativ al Guvernului.
Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare declararea nulităţii Acordului privind cooperarea în domeniul securităţii între România şi Ucraina, semnat la Washington, la 10 iulie 2024.
În conformitate cu dispoziţiile art. 62 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Comisia pentru politică externă a examinat propunerea legislativă, în şedinţa din 22 octombrie 2024.
În urma dezbaterilor, membrii Comisiei pentru politică externă au hotărât, cu majoritate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor un raport de respingere.
În raport cu obiectul şi conţinutul său, propunerea legislativă face parte din categoria legilor ordinare.”