Prima pagină » Actualitate » Deputatul AUR de Iași, Cristian Ivănuță: „România se află pe ultimele locuri în clasamentele internaționale în ceea ce privește alocările bugetare pentru educație”
Deputatul AUR de Iași, Cristian Ivănuță: „România se află pe ultimele locuri în clasamentele internaționale în ceea ce privește alocările bugetare pentru educație”

Deputatul AUR de Iași, Cristian Ivănuță: „România se află pe ultimele locuri în clasamentele internaționale în ceea ce privește alocările bugetare pentru educație”

19 nov. 2024, 10:34,
în Actualitate

România se află pe ultimele locuri în clasamentele internaționale în ceea ce privește alocările bugetare pentru educație. Conform celui mai recent raport al UNESCO, cheltuielile guvernamentale pentru educație din țara noastră sunt printre cele mai reduse la nivel global.

Deputatul AUR de Iași, Cristian Ivănuță, susține că în 2023, România a dedicat doar 3,3% din PIB educației, reprezentând aproximativ 8,1% din totalul cheltuielilor publice guvernamentale. În acest context, țara noastră ocupă locul 123 din 171 în clasamentul mondial referitor la procentajul din PIB alocat educației și locul 156 în ceea ce privește proporția cheltuielilor publice generale.

În cadrul Forumului Mondial al Educației din 2015, 160 de state, inclusiv România, s-au angajat prin Declarația Incheon să aloce între 4% și 6% din PIB sau între 15% și 20% din cheltuielile publice pentru educație până în 2030. Potrivit raportului UNESCO din octombrie 2024, doar 34 de țări îndeplinesc ambele condiții stabilite de Declarația Incheon, iar 78 de țări respectă cel puțin una dintre ele. România, alături de alte 58 de state, nu a reușit să atingă niciuna dintre aceste ținte, aflându-se pe aceeași poziție cu state precum Tanzania, Zambia sau Panama.

În Uniunea Europeană, România este printre statele cu cele mai mici alocări pentru educație. Doar Irlanda cheltuiește un procent mai mic din PIB pentru acest sector – 3%. Pe de altă parte, Suedia (7,6%), Belgia (6,4%) și Franța (5,4%) sunt țările cu cele mai mari alocări din UE.

În ceea ce privește ponderea educației în totalul cheltuielilor publice, România se situează de asemenea printre ultimele locuri la nivel global, după țări precum Trinidad Tobago, Uganda sau Pakistan. În Uniunea Europeană, statele cu cele mai mari procente sunt Estonia (14,3%), Suedia (13,5%) și țările baltice, precum Lituania și Letonia, care alocă aproximativ 12-13% din cheltuielile publice pentru educație.

„Cheltuielile făcute de Guvernul României pentru educație sunt printre cele mai mici din lume.
România continuă să se afle la coada clasamentelor internaționale când vine vorba de alocarea bugetară pentru educație. În timp ce țări din Uniunea Europeană investesc, în medie, 4-6% din PIB în sistemul educațional, România abia dacă depășește 3%.
Educația este fundamentul dezvoltării unei societăți, iar fără investiții reale, viitorul țării rămâne compromis. Se impune că prioritățile bugetare să reflecte nevoile reale ale generațiilor viitoare”, a transmis deputatul AUR de Iaşi, Cristian Ivănuță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025