Prima pagină » Actualitate » Deputatul AUR de Iaşi, Cristian Ivănuță la BZI LIVE: „Pentru ce există aceste seturi de legi? Pentru a încuraja plagiatul?”
Deputatul AUR de Iaşi, Cristian Ivănuță la BZI LIVE:

Deputatul AUR de Iaşi, Cristian Ivănuță la BZI LIVE: „Pentru ce există aceste seturi de legi? Pentru a încuraja plagiatul?”

19 ian. 2023, 22:30,
în Actualitate

Joi, 19 ianuarie, în platoul BZI LIVE a fost prezent deputatul AUR de Iaşi, Cristian Ivănuță, ce a discutat despre noile legi ale învăţământului. Într-o societate ce se vrea educată, este nevoie de un sistem bine pus la punct, cu o structură trainică.

Deputatul Cristian Ivănuță subliniază de asemenea şi care este miza adevărată a tuturor acestor schimbări.

Deputatul AUR de Iaşi, Cristian Ivănuță la BZI LIVE

În cadrul emisiunii de joi, 19 ianuarie 2023, a BZI LIVE, deputatul AUR de Iaşi Cristian Ivănuță a abordat subiectul noii legi a învăţământului. Acesta a precizat că este nevoie de oameni capabili, experţi în domeniu, care să ştie ce trebuie să facă pentru a aduce o schimbare în bine.

De remarcat că până în acest moment, de astfel de legi s-au ocupat politicieni fără pic de experienţă pe domeniu, dar care au vrut doar să aducă o schimbare, chiar şi fără sens.

„Am atras atenţia în timpul pandemiei, când se făcea acea discriminare între cei vaccinaţi şi cei nevaccinaţi, am luat atitudine faţă de această măsură a ministrului… De asemenea, am atras atenţia şi faţă de nouă structură a anului şcolar, cea împărţită în module şi nu numai. Renunţarea la teze şi încheierea unei singure medii, lucruri care deja se întâmplă…

Cât despre legile educaţiei, referitor la proiectul de lege pentru învăţământul superior, mai întâi au fost afișate în luna iulie, cele două drafturi, spre consultare…Apoi din iulie până în septembrie au rămas spre dezbatere, urmând ca guvernul să facă acum, ce trebuia făcut în septembrie.

Eu chiar am criticat aceste proiecte de legi şi am spus că mai bine lăsăm actuala formă de învăţământ, o mai corectăm pe ici pe colo,  până când un guvern responsabil să poată face o lege care să reprezinte interesele şi o consultare largă a tuturor decidenţilor, nu numai politici. Sunt părinţi, profesori, sindicate care contestă aceste legi…

Pentru ce există aceste seturi de legi? Pentru a încuraja plagiatul? Pentru a privatiza ce mai rămâne din şcolile speciale, pentru că asta este miza: privatizarea învăţământului românesc de stat. Sunt ONG-uri care urmăresc acest lucru.

De altfel, doamna Deca, fiind presată de oportunitatea modificării acestor legi, ea a motivat că deşi este un buget mare, aceste proiecte au întârziat pentru că au fost foarte multe propuneri. Deja din partea domnului Cîmpeanu vin 10 mii şi ceva de amendamente”, a spus Cristian Ivănuță.

Cristian Ivănuță: „Actuala lege a învăţământului a suferit foarte multe modificări”

Deputatul AUR de Iaşi, Cristian Ivănuță a precizat că, conform Constituţiei o lege ce a suferit mai multe modificări, trebuie înlocuită cu o altă nouă. Şi astfel va fi şi cazul Legii învăţământului.

„Iar până în luna martie, când sunt programate pentru dezbatere, cu siguranţă vor mai suferi schimbări. Şi tot aşa. Toate acestea în timp ce traversam o perioadă economică grea, ce afectează până şi sistemul de învăţământ, cu salariile mici ale profesorilor, fără terenuri sau săli de sport, fără strategii… Apoi, desfiinţarea unor licee pedagogice, a şcolilor speciale şi urmează să ajungem la ceva fără substanţă, care nu ne reprezintă. O formă fără fond, cum spunea Eminescu.

Da, hai să facem o reformă, nu fuge nimeni de cuvântul ăsta. Dar hai să facem ceva care să ducă spre un învăţământ solid.

Şi aşa, se tot amână, se tot amână… şi poate e spre binele nostru. Actuala lege a învăţământului a suferit foarte multe modificări, şi din această cauză, conform Constituţiei, trebuie înlocuită”, a conchis Cristian Ivănuță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`