Prima pagină » Actualitate » Deputații AUR de Iași, profesorii Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu, despre legea pensiilor la BZI LIVE: „Vor să tragă un profit electoral din acest lucru”
Deputații AUR de Iași, profesorii Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu, despre legea pensiilor la BZI LIVE:

Deputații AUR de Iași, profesorii Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu, despre legea pensiilor la BZI LIVE: „Vor să tragă un profit electoral din acest lucru”

16 nov. 2023, 16:40,
în Actualitate

Prof. Cristian Ivănuță și prof. Mihail Albișteanu, deputați AUR de Iași, au fost prezenți în cadrul emisiunii BZI LIVE de joi, 16 noiembrie, unde au discutat despre proiectul de Lege al pensiilor. Amintim așadar cum Senatul a votat marți, 14 noiembrie, proiectul legii pensiilor propus de Guvern, într-o dezbatere maraton, după ce PNL s-a înțeles cu PSD la ședința de la vila Lac, dezbaterile parlamentare s-au desfășurat pe repede înainte.

De precizat este că de la dezbateri au lipsit ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

„Va fi ca de obicei, măririle se vor face cu întârziere. Deja vor fi mâncate între timp de inflaţie şi vor avea scut electoral. Asta vor face: vor lega legea pensiilor de pensie şi vor încerca să tragă un profit electoral din acest lucru”, a spus deputatul Mihail Albișteanu.

Deputații AUR de Iași la BZI LIVE

În timpul emisiunii BZI LIVE, deputații AUR de Iași, Cristian Ivănuță și  Mihail Albișteanu au amintit cum proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost adoptat cu 85 de voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi 19 abţineri. De acum, proiectul urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților săptămâna viitoare. Legea trebuie adoptată de Parlament până pe 20 noiembrie, reprezentanții Guvernului urmând să meargă la Bruxelles să renegocieze PNRR și deficitul bugetar.

„Înainte de a intra acest proiect de lege al pensiilor, a trebuit să se dea o aprobare la nivel guvernamental. Şi din câte ştiu, că aşa şi-a motivat absentă şi ministrul Boloș, s-a discutat în comisie, dar pe repede-înainte o lege atât de importantă. Deci într-o zi, luni s-a discutat şi marţi s-a terminat. Iar luni va ajunge la noi, în camera Deputaţilor. Legea aceasta nu rezolvă inechităţile din acest domeniu, pentru că cei ce au pensii mici, va fi o mărire doar aşa, de ochii lumii, de o sută de lei. Bineînţeles, ei vorbesc de măriri graduale. Acum nu ştiu dacă se vor aplica diferenţiat sau pentru toate tipurile de pensii. Pentru că atunci vă daţi seama că cei cu pensii mici vor avea mai nimic.

Vom vedea și noi când se va discuta legea la Camera Deputaţilor, dacă întradevar se vor aplica procente diferite de la o pensie la alta, de la cele mici până la cele nesimţite, speciale. Bineînţeles că acestea sunt doar promisiuni de campanie, pe care ei şi le spun.
Dar ei nu au spus că a crezut vârsta de pensionare pentru femei, că nu au făcut nici un fel de reglare asupra acestor lucruri şi amendamentele care erau de bun simţ ale noastre, nu au fost acceptate. Şi ale opoziţiei în general.

Aşa cum şi UDMR-ul spune acum că e în opoziţie, dar dacă e să ne uităm, foarte mulţi secretari de stat sunt de la UDMR. Păi dacă au ieşit de la guvernare, trebuiau să iasă cu totul. Adevărul e că pe legea pensiilor sunt multe de spus.

Nici acest pas cu inflaţia nu va fi susţinut. Plus că nu va fi indexata periodic rata pensiei cu inflaţia. Pentru că ei nu se uită şi nu spun românilor de unde vor lua bani. Pentru că nu vor fi bani. Deficitul bugetar este foarte mare”, a  conchis deputatul Cristian Ivănuță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024