Prima pagină » Actualitate » Deputații AUR de Iași, Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță, despre scandalul Canalului Bâstroe, la BZI LIVE: „Ucrainenii trebuie să respecte convenția și noi să ne apărăm interesul” – VIDEO
Deputații AUR de Iași, Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță, despre scandalul Canalului Bâstroe, la BZI LIVE: „Ucrainenii trebuie să respecte convenția și noi să ne apărăm interesul” - VIDEO

Deputații AUR de Iași, Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță, despre scandalul Canalului Bâstroe, la BZI LIVE: „Ucrainenii trebuie să respecte convenția și noi să ne apărăm interesul” – VIDEO

24 feb. 2023, 11:57, 1 ,
în Actualitate

Deputații AUR de Iași, Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță, s-au aflat din nou în Studioul BZI LIVE. Parlamentarii au oferit astăzi, 24 februarie 2023, în ediția dialog, un punct de vedere cu privire la scandalul Canalului Bâstroe.

Vă aducem aminte că ucrainenii au început dragarea canalului Bâstroe de la Dunăre, pentru a-şi majora exporturile de alimente de la porturile sale fluviale. Astfel de la o adâncime de 3,9 m s-a ajuns la 6,5 m.

Deputatul AUR de Iași, Mihail Albișteanu, despre canalul Bâstroe

Mihail Albișteanu, deputat AUR de Iași, a transmis în exclusivitate pentru BZI LIVE faptul că România trebuie să-și apere interesul. Problema trebuie să fie rezolvată cât mai curând pentru a se împiedica prăbușirea economică și ecologică a zonei.

De asemenea, parlamentarul a comentat reacția președintelui Klaus Iohannis și a afirmat că aceste probleme privind canalul sunt mult mai vechi.

„O reacţie a fost din partea preşedintelui Iohannis, ni s-a spus „care este problema, de ce vorbiţi voi?” Are dreptul să vorbească orice cetăţean al României, mai ales un parlamentar. Altceva ciudat la Iohannis a fost că preşedintele trăieşte într-un alt univers. A spus că „nu ştiţi despre ce este vorba”, dar oamenii politici se pronunţă. Partea ucraineană a făcut nişte demersuri. Dar cine conduce politica externă a României? Cine este responsabil? Nu scrie că este Aurescu sau Grindeanu, zice preşedintele României. El trebuia să rezolve problema, nu să vină în faţa oamenilor că un ghiocel. Ce-a făcut până acum? Cum să vină să ceară altora să rezolve.

Lucrurile sunt mai vechi, discuţia a început în 2004, la un an după ce Iliescu şi preşedintele ucrainean de atunci au semnat un tratat de frontieră. După a început discuţia despre canalul Bâstroe. Încercam să privim lucrurile obiectiv, detaşat, de sus. Ucrainenii pot veni să spună că am făcut canalul Dunăre-Marea Neagră. Dar canalul acesta nu a afectat Delta Dunării. Atunci nu a fost considerată rezervaţie naturală. Construcţia canalului Bâstroe e împotriva naturii. Curenţii marini aduc sedimente și tot timpul trebuie dragat. Ei au un interes economic. Noi nu putem trece peste interesul nostru economic. Va fi afectat traficul. Nu putem trece peste distrugerea Deltei Dunării”, a spus Mihail Albișteanu.

Mai mult decât atât, politicianul ieșean a afirmat că ucrainenii sunt obligați să accepte tratatele internaționale semnate. În aceeași ordine de idei, Mihail Albișteanu afirmă că actuala conducere știa despre această problemă, însă au tăcut toți până în momentul de față.

„Dunărea are un singur braţ navigabil, Sulina. Ei trebuie să respecte toate tratatele statului pe care îl moştenesc. Nu pot veni să adâncească canalul şi braţul Chilia. Ei doresc să adâncească braţul care e frontieră şi să tragă navigaţia pe partea aceea. Am înţeles că vor să construiască un pod, o hidrocentrală. Construcţiile vor afecta situaţia ecologică din zonă. Ne prăbuşim economic în zona respectivă. Lor nu le va pasă, dar trebuie să respecte convenţia.

Canalul a fost folosit în scop militar. Ruşii nu au avut interesul să construiască un canal. Înţelegem interesul economic al Ucrainei, dar trebuie să ne apărăm interesul nostru economic şi ecologic. Nu cred că trebuie să-i scuzăm pe Grindeanu, Ciolacu, Ciucă, pentru că sunt convins că la nivelul instituţiei se ştia foarte bine tot şi au tăcut toţi. Informaţia a apărut din partea lui Grindeanu. Apoi a aruncat problema în presă. Nu s-ar fi întâmplat nimic dacă poporul nu reacţiona şi nu se revoltă. Atunci au început să se agite toţi, pentru că nu au nevoie de probleme în interioriul unui aliant NATO. S-au gândit că vor merge închis, dar s-a aflat”, a mai spus politicianul.

Deputatul AUR de Iași, Cristian Ivănuță, despre problema canalului Bâstroe

La același subiect a avut o intervenție și deputatul AUR de Iași, Cristian Ivănuță. Parlamentarul a menționat că membrii Comisiei Europene știau despre problema canalului Bâstroe, însă totul a fost acceptat tacit, la Bruxelles.

„Aş vrea să completez, Ucraina a făcut solicitări către Bruxelles. Acum după începerea războiului pentru că acest canal Bastroe şi braţul Chilia să fie cuprins în reţeaua de transport european pentru a putea avea acces la porturile Mării Negre, în acest context dificil. Pentru aceasta, Comisia Europeană din câte ştim nu şi-a dat acordul. A cerut un punct de vedere României, numai că potrivit unor surse. Pe lângă Delta Dunării există o deltă secundară formată de Chilia. Ucrainenii au început lucrări încă din anii 91, după crearea statului. De atunci avem acest canal Bâstroe. Demersurile lor pentru a avea acces la acest comerţ din zona au fost exprimate în continuare în diferite întâlniri.

Ideea e următoarea. Toată această problemă se ştia, cazul este real. Ucraina a făcut dragări pentru că acest canal să fie de 6,5 m, iar intenţia este să se ajungă la 8. Nu respecta acordurile internaţionale. Am avut întâlniri, conferinţe, acorduri multilaterale, în care se aducea în atenţie faptului că asigurarea navigaţiei va duce la deteriorarea sistemului. Apa de la Sulina a crescut cu 70 cm. Avem sturiori care migrează. Solicitările României sunt în sensul acesta, să permită accesul unei echipe de specialişti pentru a vedea problema. Dragările se fac din 2022, dar şi cu mult timp înainte. Acum s-au intensificat. S-a discutat şi cu Bruxelles. A dat un accept tacit şi a atras atenţia României. Din câte ştim, în afară de câţiva care au luat poziţie, nu au discutat problema de acolo. Aurescu s-a dus plângând la Iohannis. Apoi a fost declaraţia de la B9. A fost acceptul dat tacit de Bruxelles”, a spus Cristian Ivănuță, deputat AUR de Iași.

Comentarii
  • Jos iohanis,:jos maciuca- ciuca! Trădătorii. Jos toti trădătorii de tara care ne mint care ne vand tara care ingenuncheaza romania in fata slugilor străine care slujesc interesele Ucrainei de distrugere a României, care nu- i interesează de poporul roman civdoar de zelenschi nazistul si de ucrainieni. Ne distrug tara su noi trebuie sa- distrugem pe acesti acesti asa zisi conducători ai tarii. Poporul roman este revoltat
    presedinte nu avem, premier nu avem pupa in kur doar pe drogatul zelenschi dictatorul nazist care distruge Romania si romanii si mai nou si R Moldova , nebunul vrea sa provoace al 3- lea război , vrea Transnistria si guvernantii îl pupa toti in kur pe zelenski, dupa cat am ajutat ne am dat pâinea de la gura copiilor la ucrainieni ca răsplată zelenschi distruge Romania si romanii dar CU PERMISIUNEA lui IOHANIS si CIUCA.. Jos tradatorilor !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *