Prima pagină » National » Deputații au modificat ordonanța pe energie. Cum se vor plafona prețurile începând cu 1 ianuarie 2023
Deputații au modificat ordonanța pe energie. Cum se vor plafona prețurile începând cu 1 ianuarie 2023

Deputații au modificat ordonanța pe energie. Cum se vor plafona prețurile începând cu 1 ianuarie 2023

22 nov. 2022, 20:00,
în National

Deputații Comisiilor reunite pentru politică economică și Comisia pentru Industrii și servicii au dezbătut raportul cu amendamente la Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.119/2022, prin care sunt plafonate prețurile la energie pentru consumatori, urmând ca proiectul să fie apoi votat în plenul Camerei Deputaților.

La aceste dezbateri au participat reprezentanți ai Ministerului Energiei, SGG, Ministerului Muncii şi Solidarității Sociale, Ministerului Economiei, Ministerului Finanţelor, Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, ANRE. Camera Deputaților este camera decizională.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, și secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, anunțau pe data de 11 noiembrie, cu ocazia aprobării mecanismului de achiziţie centralizată a energiei electrice la prețul plafonat de 450 lei/MWh, că în Parlament se va prelungi perioada plafonării prețurilor la energia electrică și gaze naturale, prin adoptarea proiectului de Lege referitor la OUG 119/2022.

Cum se vor plafona prețurile începând cu 1 ianuarie 2023

Comisiile pentru industrii-servicii și pentru politică economică, reformă și privatizare au adoptat, marți, în Camera Deputaților, amendamente legate de plafonarea prețurilor la energie electrică.

Prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică va fi, potrivit amendamentelor adoptate:

0,68 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar este mai mic de 100 KWh inclusiv, pentru clienții casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, pentru clienții casnici care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ, precum și pentru familiile monoparentale.

0,80 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum lunar este de maximum 255 kWh

1 leu/kWh pentru IMM-uri, spitale, școli, creșe, grădinițe, biserici, instituții publice, Metrorex, industria pharma, institute de cercetare

1,3 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum lunar este de peste 255 kWh și pentru industria mare

Prețurile se vor raporta fie la consumul lunar, pentru cei care trimit indexul, fie pe media la 3 luni (regularizare)

De asemenea, posibilitatea ca românii să plătească eșalonat, în rate, facturile la energie care vin pe mai multe luni nu a fost introdusă în comisiile din Camera Deputaților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
17 ianuarie 2025
17 ianuarie 2025