Depresia severă este o tulburare de dispoziție care cauzează o stare persistentă de tristețe și pierdere a interesului. De asemenea, aceasta afectează modul în care te simți, gândești și te comporți și poate duce la o varietate de probleme emoționale și fizice.
Dacă te confrunți cu această afecțiune, este posibil să întâmpini dificultăți în a desfășura activități normale zilnice, iar uneori s-ar putea să simți că viața nu merită trăită. În plus, nu doar persoanele cu depresie este afectate, ci și cei apropiați.
Depresie severă, simptome la copii și la adulți
De obicei, oamenii se confruntă cu multiple scene de depresie severă. În timpul acestor episoade, simptomele apar aproape în fiecare zi și pot include stări de tristețe, plâns sau disperare, ieșiri de furie, iritabilitate ori frustrare. Acestora li se adaugă pierderea interesului sau plăcerii în majoritatea sau toate activitățile normale, tulburările de somn și gândurile frecvente sau recurente despre moarte. Pentru mulți oameni cu depresie, simptomele sunt suficient de severe pentru a provoca probleme notabile în activitățile zilnice, cum ar fi munca, școala sau relațiile cu ceilalți. Totuși, unii se pot simți nefericiți fără să știe cu adevărat de ce.
Semnele comune ale depresiei la copii și adolescenți sunt similare cu cele ale adulților, dar pot exista unele diferențe. La copiii mai mici, simptomele depresiei pot include tristețe, iritabilitate, anxietate de separare și refuzul de a merge la școală. În cazul adolescenților, depresia severă se poate manifesta prin furie, performanțe școlare slabe sau absențe frecvente, sentimentul că sunt neînțeleși și, consum de stupefiante sau alcool.
Această tulburare nu este o parte normală a îmbătrânirii și nu ar trebui niciodată tratată cu indiferență. Din păcate, adesea, depresia severă rămâne nediagnosticată și netratată la adulții în vârstă, iar aceștia pot fi reticenți în a căuta ajutor. Simptomele pot fi diferite sau mai puțin evidente în cazul acestora, cum ar fi dificultăți de memorie sau schimbări de personalitate, dureri fizice, oboseală, pierdere a apetitului sau probleme de somn. De multe ori, intervine dorința de a rămâne acasă în loc să iasă pentru a socializa sau a face lucruri noi, gânduri sau tendințe suicidare, în special în ceea ce privește bărbații în vârstă.
Dacă te simți deprimat, fă o programare la un medic specialist cât mai curând posibil. În cazul în care ești reticent să cauți tratament, vorbește cu un prieten sau o persoană dragă, orice profesionist din domeniul sănătății sau altcineva în care ai încredere.
Primii pași spre tratarea tulburării
Exercițiile fizice și o dietă sănătoasă pot face o diferență semnificativă în ceea ce privește primii pași spre tratarea depresiei severe. O dietă echilibrată pare să fie la fel de importantă pentru menținerea sănătății mintale pe cât este pentru prevenirea problemelor de natură fizică. Un stil de viață activ poate îmbunătăți starea de spirit stima de sine, încuraja eliberarea endorfinelor, reduce stresul și anxietatea. Exercițiile fizice pot fi, de asemenea, o bună distragere de la gândurile negative și pot îmbunătăți interacțiunea socială.
Deși poate fi ușor să alergi prin viață fără să te oprești să observi prea multe, trebuie să înveți să acorzi mai multă atenție momentului prezent. Propriile tale gânduri și sentimente sunt foarte importante, iar acest lucru poate contribui la bunăstarea ta mintală. Unii oameni numesc această conștientizare „mindfulness”, iar tu poți lua măsuri pentru a o dezvolta în propria ta viață. Prin acest proces poți avea rezultate și în cazul în care te confrunți cu tulburare borderline.
Mai mult, să îți împărtășești propriile gânduri cu altcineva sau cu un grup îți poate oferi o nouă perspectivă asupra problemei cu care te confrunți. S-ar putea să nu te simți confortabil să discuți despre sănătatea ta mintală și să îți împărtășești suferința cu alții, astfel că poți încerca să scrii și să îți exprimarea emoțiile prin poezie. De asemenea, poate fi tentant să fumezi sau să bei pentru a te simți mai bine. Țigările și alcoolul pot părea că ajută la început, dar pe termen lung agravează lucrurile. Fii foarte atent la canabis pentru că, deși ai putea crede că este inofensiv, cercetările au arătat o legătură puternică între consumul acestuia și bolile mintale, inclusiv o formă de depresie severă.