Prima pagină » Local » Depresia de sărbători, un fenomen tot mai des întâlnit
Depresia de sărbători, un fenomen tot mai des întâlnit

Depresia de sărbători, un fenomen tot mai des întâlnit

28 dec. 2024, 02:00, 1 ,
Paula IANUȘ în Local

Deși perioada sărbătorilor de iarnă este asociată cu bucurie, cadouri și momente petrecute alături de cei dragi, pentru mulți oameni aceasta devine o sursă de anxietate, tristețe și chiar depresie. Fenomenul, cunoscut sub numele de „depresie de sărbători”, afectează milioane de oameni din întreaga lume și poate avea diferite cauze. Aceste stări pot fi provocate din cauza presiunii sociale sau din lipsa unui sprijin emoțional adecvat

Ce este depresia de sărbători?

Persoanele care experimentează depresia de sărbători sunt adesea cele singure, fără prieteni sau sprijin familial. Fiind ființe sociale, oamenii au nevoie să fie înconjurați de persoane în preajma sărbătorilor, iar lipsa acestui suport poate amplifica singurătatea. Un alt factor major este presiunea financiară. Cheltuielile suplimentare asociate cu cumpărăturile de sărbători, cadourile, decorarea, călătoriile și activitățile sociale pot crea o presiune financiară semnificativă pentru mulți oameni și lipsa banilor poate contribui la depresia post-sărbători. Dorința de a satisface așteptările celor din jur determină multe persoane să cheltuiască excesiv, ignorând consecințele financiare ulterioare. De asemenea, vremea contribuie la aceste stări. Depresia sezonieră, specifică iernii, este accentuată de lipsa luminii naturale și de zilele scurte.

În plus, tendința de a pune pe primul loc așteptările altora, în detrimentul propriei relaxări, duce la frustrări și neliniște.

„Persoanele care fac depresie de sărbători sunt de obicei persoanele care sunt singure, care nu au prieteni, nu au suport familial. Omul, fiind o persoană socială, are nevoie să fie înconjurată de alte persoane în jurul său. Un alt motiv care conduce la această depresie este legat de siguranța financiară. Din dorința de a satisface nevoile și așteptările celorlalți, tindem să cheltuim foarte mulți bani de sărbători, fără să ne gândim la datoriile de apoi sau la lipsa banilor după aceste sărbători. Poate contribui și vremea la aceste stări. Este vorba despre o depresie sezonieră care apare în lunile de iarnă, întrucât lumina naturală nu prea există, ziua este mai scurtă și atunci apare această depresie sezonieră. Tot datorită faptului că tindem să ne raportăm după așteptările celorlalți nu facem lucruri pentru noi, nu avem timp. Astfel, renunțăm la lucrurile care ne fac plăcere, care ne relaxează, ceea ce conduce la niște stări de frustrare, neliniște și chiar depresie. În primul rând, ar fi bine să fim în jurul persoanelor apropiate. Pentru cei singuri, să-și caute grupuri de sprijin, dar și să facem lucruri care țin de bucuria sufletească”, a declarat Irina Mitrea, psiholog.

Singurătatea – principalul factor al depresiei de sărbători

Mulți oameni se simt singuri înainte și după sărbători, mai ales dacă evenimentele festive s-au desfășurat într-un cadru social restrâns sau chiar inexistent. Astfel, simptomele care pot apărea ar include tristețea inexplicabilă, oboseală și scăderea energiei, schimbări în apetit și somn, dar și retragere socială. Aceste sentimente pot fi experimentate diferit de fiecare om, iar durata și intensitatea lor poate varia. Depresia înainte și după sărbători nu are o cauză specifică, ci poate fi rezultatul unei combinații de factori fizici, psihologici și sociali.

Vizita la psiholog este necesară atunci când se observă o agravare a simptomelor de depresie. Astfel, prin cadrul unor ședințe de terapie se pot diminua aceste stări depresive. De cele mai multe ori, aceste stări sunt prezente în cadrul persoanelor care sunt singure în această perioadă din diverse motive.

„Nu m-am confruntat cu foarte multe cazuri de acest gen. Această perioadă este destinată familiilor și timpului petrecut împreună. Totuși, există persoane care, din diferite motive, sunt singure în aceste zile și prezintă stări depresive, mai ales, nu-și doresc să vină sărbătorile”, a spus Liliana Iftode, psihoterapeut de cuplu și familie.

M.H. este o femeie din Iași care, în anul 2023, a simțit simptomele depresiei de sărbători. Soțul acesteia a decedat neașteptat din cauza unui cancer. Astfel, fiind primul Crăciun în care era singură, fiica acesteia a îndrumat-o să meargă la un psiholog pentru a scăpa de aceste gânduri.

„Am avut o persoană anul trecut care a venit în terapie în preajma Crăciunului. Îi murise soțul brusc, din cauza unui cancer, și era singură, chiar dacă avea copii. Aceștia erau plecați din țară și le era dificil să-și petreacă timpul cu ea. A fost nevoie de două-trei ședințe pentru ca aceasta să își revină. Ea nu avea vecini, prieteni, persoane din comunitate, avea nevoie de cineva cu care să vorbească. În terapie, s-a vindecat prin niște exerciții. Spre exemplu, a trebuit să își imagineze cum ar fi dacă soțul ei ar fi cu ea și și-ar petrece sărbătorile împreună. În plus, a povestit despre cum s-au cunoscut ei doi. I-am spus că are nevoie să stabilească niște planuri de viitor iar pe partea emoțională să facă pace cu ceea ce i s-a întâmplat. Lucrul acesta a ajutat-o foarte mult. Avea în jur de 60-70 de ani, și după o întreagă viață cu soțul, au prins-o sărbătorile singură”, a mai precizat aceasta.

Depresia de sărbători este o realitate cu care se confruntă tot mai multe persoane, ascunsă adesea sub presiunea de a părea fericiți și împliniți. Psihologii recomandă celor care se confruntă cu aceste stări să apeleze la sprijin și să facă lucruri care îi împlinesc sufletește. Sărbătorile de iarnă nu sunt despre așteptările celorlalți, ci despre găsirea unui echilibru personal care să aducă liniște.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`