DSVSA Iași a pus sub sechestru un depozit de produse alimentare. Controalele din ultimele două luni s-au lăsat cu amenzi de peste 150.000 de lei. Cele mai mari probleme sunt la manipularea mărfii, lipsa documentelor și etichetarea necorespunzătoare
Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași a efectuat sute de controale, în ultimele două luni, la depozite, unități alimentare, piețe, dar și supermarketuri. În urma verificărilor au fost aplicate sancțiuni în valoare de 150.000 de lei. Cele mai mari probleme sunt la manipularea mărfii, lipsa documentelor și etichetarea necorespunzătoare. Astfel, un depozit din comuna Tomești, județul Iași a fost pus sub sechestru, respectiv SC Bill Solution SRL, firmă care a fost verificată în cadrul controalelor cu tematici realizate de DSVSA Iași.
„Firma prezintă înregistrare sanitar-veterinară pentru două categorii de activități, respectiv pentru siguranța alimentelor pentru depozit alimentar și pentru depozit alimentar produse de origine non-animală. Controalele sanitar-veterinare la cele două depozite se realizează cu frecvența stabilită prin legislația sanitar-veterinară în vigoare, respectiv lunar la cele cu produse alimentare și de origine animală, de către medicul veterinar, iar la cel cu produse de origine non-animală, anual, de către personalul cu atribuții în acest domeniu din cadrul instituției, ori de câte ori se impune prin note de serviciu, importuri, reclamații, sesizări, recoltări de probe în program strategic. Unitatea a fost verificată la depozitul de produse de origine non-animală la primirea unui import din țară terță, în luna iunie, prin recoltări de două probe de produse”, arată reprezentanții DSVSA Iași.
Inspectorii au retras de la comercializare mai multe produse neconforme ().
DSVSA Iași a pus sub sechestru depozitul de produse alimentare
Au fost recoltate probe și în luna iulie 2024, iar rezultatele probelor analizate în laborator au arătat depășiri la parametrii pentru drojdii și mucegaiuri de cinci ori mai mari.
„S-au recoltat probe în program strategic la depozitul de produse de origine non-animală, conform cererilor de analiză, dar și în luna iulie, prin recoltări de trei probe de produse. Buletinul de analiză, emis pentru cele două sortimente de ciocolată, arată parametri depășiți pentru drojdii și mucegaiuri, motiv pentru care a fost valorificat buletinul de analiză prin punerea de sechestru, conform documentului de sechestrare, reținere oficială pe întreaga cantitate importată din cele două produse (851 kg). Întreaga cantitate a fost retrasă de la comercializare și se află în depozitul unității, foliată, sigilată și marcată corespunzător, nicio cantitate din produsele menționate mai sus nu a fost comercializată către consumatorul final”, mai spun reprezentanții DSVSA Iași.
Toader Diaconiță: „Am mers la alt laborator pentru a doua opinie”
Reprezentanții firmei au cerut o a doua părere, iar dacă rezultatele de laborator se confirmă, riscă amenzi și distrugerea produselor.
„Conform legislației în vigoare, operatorul economic are dreptul la o opinie suplimentară, drept pentru care a prelevat o noua probă care a fost dirijată, la alegerea operatorului economic, la un laborator de analize acreditat RENAR. La momentul actual, se așteaptă rezultatele demersului făcut. La emiterea buletinului de analiză se vor lua măsuri conform legislației sanitar-veterinare în vigoare”, susțin reprezentanții DSVSA Iași.
Contactat telefonic de reporterii BZI, Toader Diaconiță, administratorul Bill Solutions SRL, spune că vrea să fie sigur de rezultatele analizelor, de aceea a mai cerut o opinie.
„La un produs de import au fost găsite depășiri. Am mers la alt laborator pentru a doua opinie. E dreptul nostru să verificăm și a doua oară. Poate apărea o eroare, de aceea vrem să verificăm. Dacă e conformă proba, o să comercializăm produsul în Iași, dar și în alte locații. Interesul nostru este să nu iasă pe piață produse neconforme pentru că nu vrem să avem probleme. Retragem de pe piață produsul, dacă este cazul, pentru că nu vrem să fie afectată imaginea noastră sau a produsului și înainte de toate e vorba de siguranța consumatorului. Nu era o problemă de viciu ascuns. Mucegaiul înseamnă că sunt pete de mucegai, deci nu e ascuns. Într-un fel sau altul, rezolvăm problema”, susține Toader Diaconiță, administrator SC Bill Solutions SRL.
Firmele de catering au fost controlate de inspectorii sanitar-veterinari din Iași. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în cazul depozitului de produse alimentare din comuna Tomești care a fost pus sub sechestru de DSVSA Iași.
Rog pe dl de la să realizeze și un control tematic la SC QUATRO GRUP DISTRIBUTION tot cu sediul în tomesti .și veți vedea și acolo cum circulă șobolani și șoareci prin biscuiți ,se sigilează cutia și merge către cetățeanul de rând la vânzare ,să vedeți condițiile în care sănt ținute mărfurile .și atunci veți observa ,de ce cetățeanul de rând .mai capătă câte o boală, se să autosesizeze cei care au competența
Depozit Siraj IS,depozit metro IS, alte depozite , fabrici IS , fabrici tg neamt , alte fabrici