Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Depistarea Parkinson, posibila înainte de apariția simptomelor
Depistarea Parkinson, posibila înainte de apariția simptomelor

Depistarea Parkinson, posibila înainte de apariția simptomelor

20 ian. 2021, 17:45,
în Sanatate

Un studiu sugerează examinarea anumitor parametri biologici ai vârstnicilor, cum ar fi tensiunea arterială, nivelul colesterolului sau hematocritul, in vederea depistarii timpurii a bolii Parkinson. In absența unui tratament clar, gestionarea precoce a acestei afecțiuni este esențială pentru a încetini progresia simptomelor.

Parkinson: depistare posibila înainte de apariția simptomelor?

O echipă de cercetători japonezi a dezvăluit că anumite semne biologice ar putea fi detectate înainte de apariția tulburărilor motorii (tremurături, încetineală in miscare etc.), din cauza unui deficit de dopamină, un neurotransmițător care controlează mișcările corpului. Studiul lor a apărut în Scientific Reports. Acestia au analizat starea de sanatate a 175 de bărbați și femei, dintre care 55 au avut această afecțiune neurodegenerativă cronică, timp de patru ani. La pacienții bolnavi, oamenii de știință au descoperit că un număr de parametri sunt diferiți fata de cei al oamenior sănătoși. Aceștia sunt indicatori ușor de măsurat: tensiunea arterială, hematocritul (care relevă procentul de celule roșii din sânge) sau chiar nivelul colesterolului.

„Tensiunea arterială, hematocritul și nivelul colesterolului seric sunt potențiali biomarkeri ai bolii Parkinson înainte ca simptomele motorii să apară”, a declarat Masahisa Katsuno, profesor la Școala de Medicină a Universității Nagoya (Japonia), potrivit Femme Actuelle.

Aceste rezultate sugerează că screening-ul pentru boala Parkinson poate fi posibil.

Alte simptome ar trebui, de asemenea, să alerteze: oboseală intensă și tulburări de somn, pierderea mirosului sau dureri musculo-tendinoase. Aceste semne de avertizare ar fi prezente chiar înainte de apariția tulburărilor motorii caracteristice bolii Parkinson.

Calea biomarkerului nu este nouă și a mai fost studiată in ceea ce priveste boala Alzheimer. În decembrie 2020, oamenii de știință au detectat prezența a două molecule în sânge la pacienții aflați într-un stadiu ușor de demență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *