Smartphone-ul ar trebui să fie folosit cu măsură. Cercetătorii din Melbourne au descoperit că nomofobia s-ar putea dovedi periculoasă pentru sănătate.
Te simți neliniștit când telefonul tău mobil este departe de tine? Desi apariția acestui instrument în viața de zi cu zi a adus multe beneficii, acesta provoacă, de asemenea, si o oarecare anxietate. Într-adevăr, un nou studiu condus de cercetători australieni relevă faptul că nomofobia – frica de a nu avea telefonul mobil – ar putea duce la comportamente periculoase pentru sănătatea ta și a altora.
Oamenii de știință de la Universitatea Monash din Melbourne au investigat nomofobia (o contracție a expresiei fetei, în engleză „no mobile phone fobia”, adică frica de a fi separați de telefonul mobil). Această patologie afectează mulți oameni și s-ar putea dovedi a fi periculoasă pentru sănătatea și bunăstarea noastră. Constatările acestui nou studiu au fost publicate în Jurnalul Internațional de Cercetări de Mediu și Sănătate Publică. Această cercetare a fost efectuată pe 2.838 de participanți, toți fiind întrebați despre obiceiurile de utilizare și atașamentul psihologic fata de smartphone-ul lor.
Dependența de smartphone dăunează grav sănătății: tinerii, cei mai expuși riscului
Mai exact, acest studiu a constatat că 99,2% dintre participanți au raportat o formă de nomofobie sau un anumit grad de teamă de a nu avea smartphone-ul cu ei. În timp ce mai mult de opt voluntari din 10 au avut un nivel ușor până la moderat de nomofobie, până la 13,2% din eșantion au fost considerați ca având o nomofobie severă. Cercetătorii au observat că, cu cât nivelul de nomofobie al participanților este mai ridicat, cu atât sunt mai probabil să se angajeze într-un comportament periculos sau chiar ilegal. Oamenii de știință au descoperit că mai mult de patru din 10 participanți (43%) petreceau mai mult de trei ore pe zi folosind smartphone-urile și că utilizarea ridicată era direct legată de un nivel ridicat de nomofobie și un risc ridicat de dependență problematică.
Care este grupul de vârstă cel mai expus riscului? În mod surprinzător, tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani au fost cei cu cele mai ridicate niveluri de nomofobie. Bărbații aveau aproximativ de două ori mai multe șanse de a se angaja în utilizarea nesigură a smartphone-urilor decât femeile. Studiul arată, de asemenea, că persoanele cu nomofobie au fost de 10 ori mai predispuse să-și folosească smartphone-ul într-un spațiu interzis și aveau de 14 ori mai multe șanse să-l utilizeze într-un mod nesigur (în mașină, de exemplu).
„Rezultatele noastre demonstrează că teama de a vă pierde telefonul mobil poate duce la utilizarea problematică dependentă, interzisă sau periculoasă, fiecare factor care poate prezenta riscuri semnificative pentru sănătate, cum ar fi utilizarea excesivă, utilizarea antisocială sau utilizarea imprudentă și compromisă fizic”, concluzionează cercetătorii acestui studiu.